Prethodni članak
Sljedeći članak

Hoćemo prijevoz do škole za svoju djecu

Roditelji 24-ero učenika iz konjščinskog naselja Bočaki, koji svakodnevno pješice odlaze na nastavu u Osnovnu školu Konj


Roditelji 24-ero učenika iz konjščinskog naselja Bočaki, koji svakodnevno pješice odlaze na nastavu u Osnovnu školu Konjščina, udaljenu 2,6 km, uputili su zahtjev školi, Općini Konjščina i Županiji za hitnu organizaciju prijevoza osnovaca.


- Ne radi se o velikoj razdaljini. Međutim, djeca u većem dijelu moraju ići uz veoma prometnu državnu cestu D-24, istu prelaziti nekoliko puta, i to radi dolaska na nogostup, prelaska raskrižja koje nema obilježeni prijelaz i dijela koji prolazi kroz uski most bez nogostupa - u ime roditelja govori Tomo Markulin, predsjednik Vijeća roditelja OŠ Konjščina.

Zbog svakodnevne izloženosti prometnim opasnostima i crnim točkama na glavnoj konjščinskoj prometnici roditelji se boje djecu slati pješke u školu i većina ih vozi automobilima.

Strah od velikih kamiona

-Bojimo se prolaziti ovuda, posebno kad idu veliki kamioni. Doma su nam rekli da moramo dobro gledati na jednu i drugu stranu, prije nego siđemo s nogostupa na cestu - govore mali osnovnoškolci i s veseljem podržavaju ideju o organiziranom prijevozu. -Bilo bi dobro da dobijemo autobus, jer se onda ne bismo više bojali da će nas auti otjerati u potok - dodaje mali Mateo, koji se kad ne pada kiša i cesta nije skliska do škole vozi biciklom. Zahtjev roditelja podržala je škola, kao i Općina, koja je odmah sazvala i zajednički sastanak, kako bi riješili nastali problem. Općina je obećala sufinancirati dio prijevoza.

Čeka se odluka Županije

U Krapinsko-zagorskoj županiji smatraju kako je zahtjev s pozicije roditelja opravdan i upozoravaju na velik problem koji postoji i u drugim zagorskim mjestima. - No, Županija kao osnivač konjščinske škole ovaj problem ne može riješiti jer za to nema zakonske osnove prema kojoj učenici nižih razreda imaju pravo na besplatan prijevoz ako su od škole udaljeni najmanje tri, a viših razreda 5 km - stoji u dopisu dožupana Davora Gredičaka, koji ističe kako je Županija s tim problemom već više puta upozoravala nadležne u resornom Ministarstvu i sugerirala promjene zakona. - Razgovaramo i o obustavi prometa i prosvjednom zatvaranju ceste kao krajnjem rješenju - govori Markulin i pita se mora li se dogoditi kakva tragedija da se ovaj problem konačno realizira. Na odgovornost poziva i Hrvatske ceste, koje već tri godine otežu s rekonstrukcijom mosta, koji je na jednoj strani obilježen samo sigurnosnom trakom.

Peticija za most

U općini Konjščini proteklih se dana potpisivala i peticija građana nezadovoljnih sporom obnovom mosta, koja će se proslijediti nadležnima u Hrvatskim cestama. Načelnik Konjščine Stjepan Curiš još nam je koncem ovog ljeta rekao kako je 1.lipnja 2005. godine na sastanku s predstavnicima poduzeća Hrvatske ceste bilo obećano da će most urediti u roku od mjesec dana. Uslijedilo je dvadesetak dopisa, a prema zadnjem obnova mosta je u planu za iduću godinu. Prema riječima Drage Andrića iz Zagrebačke ispostave Hrvatskih cesta renoviranje je kasnilo zbog izmještanja plinovoda. Sada se čekaju cijevi iz betonare koje idu u propust, pa kad one stignu radovi bi u roku mjesec dana trebali završiti.

Tko ima pravo na prijevoz

Pravo na prijevoz autobusom kojeg plaća Županija imaju samo učenici nižih rezreda, koji su od škole udaljeni 3 i više kilometara, te učenici viših razreda udaljeni 5 i više km. Učenicima koji stanuju na manjoj udaljenosti nitko ne plaća prijevoz, no pojedini zagorski prijevoznici ipak djeci izlaze u susret i prevoze ih jednako kao i drugu djecu koja na to imaju pravo.

Haban

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook