Prethodni članak
Sljedeći članak

Hotel Salve Regina duguje Mariji Bistrici 30.000 kuna

Piše: Silva Videk U proračun Općine Marija Bistrica u prošloj je godini stiglo pola milijuna kuna manje nego što je plan




U proračun Općine Marija Bistrica u prošloj je godini stiglo pola milijuna kuna manje nego što je planirano. Glavni je razlog što većinom pravne osobe nisu podmirile zakonom određene obveze pa su zato u Općini poduzeli sve kako bi se dug naplatio.

Problematična je naplata tržnog prostora koji neki zakupnici ne plaćaju godinama. Jedan će se dio tog duga naplatit već presuđenim ovrhama, no oni koji nemaju takva rješenja mogli bi ih uskoro dobiti jer je ovih dana pučkom pravobraniteljstvu predana dokumentacija za utuživanje preostalih dužnika.

Malo su bolje prošli dužnici koji duguju samo za prošlu godinu, a prije toga bili su redoviti platiše jer njima stižu zasad samo opomene. U međuvremenu se i visina duga malo smanjila jer su naplaćene neke prošlogodišnje ovrhe. Neplatišama tržnog prostora bit će zanimljiva informacija da će se o tomu brinuti pri ponudama za ovogodišnji natječaj za zakup tržnog prostora.

Komunalna se naknada u Mariji Bistrici od poduzeća uglavnom naplaćuje prisilno. Primjerice, za dug za vodu hotela Salve Regina od 30.000 kuna izdan je ovršni prijedlog. No to će se, za razliku od nekih drugih dugova, naplatiti.

Od nekadašnjeg poduzeća Vajda - stočarstvo, iako svi u Općini znaju da posluje, dug se teško može naplatiti jer poduzeće stalno mijenja žiroračune. I dok se očekuje kako će se u tom slučaju računi ipak podmiriti, teško da će se naplatiti od davno propale poljoprivredne zadruge.

Sreća je što novi vlasnik Tehnomehanike nije bivšem isplatio sav novac pa će od dijela tog novca Općini ipak biti plaćen dug bivšeg vlasnika.

Općina na dužnike ne ide "đonom". Iako su pokrenute sve zakonske mogućnosti za naplatu, dužnicima je ostavljena mogućnost da obveze podmire u sljedećih desetak dana.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook