Prethodni članak
Sljedeći članak

HPD BELECGRAD: Planinarska avantura kroz Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru


U organizaciji HPD Belecgrad iz Belca, osmeročlana ekipa planinara, predvođena vodičem Filipom Pavlovićem, provela je od 18. do 25. kolovoza 2024. nezaboravan tjedan istražujući planinske vrhove Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Ruta je obuhvatila nekoliko planinskih vrhova i nacionalnih parkova, pružajući planinarima priliku da uživaju u spektakularnim pejzažima ovih regija.

Na svom putovanju kroz Bosnu i Hercegovinu, planinari su posjetili izvor rijeke Bosne, uživali u ćevapima u Sarajevu te se zaustavili kod Memorijalnog kompleksa na Tjentištu, poznatog kao Dolina heroja. U Crnoj Gori obišli su vidikovac Ćurevac s kojeg se pruža impresivan pogled na rijeku Taru, kanjon najduži u Europi, mjestimično visok 1.300 metara, te Njegošev mauzolej na vrhu planine Lovćen, na 1.660 metara. Na povratku su se zaustavili u Dubrovniku, gdje su uživali u kavi na Stradunu i prošetali starim gradom.

Najviše su se radovali usponima na planinske vrhove. Planinarenje je započelo u Bosni i Hercegovini, gdje su se popeli na Maglić (2.386 m), najviši vrh te zemlje, smješten u Nacionalnom parku Sutjeska. Nakon uspona, spustili su se do prekrasnog Trnovačkog jezera, čije smaragdne vode ostavljaju svakoga bez daha. Iako im kiša nije dopustila dugo zadržavanje, ekipa je sigurno stigla natrag do polazišne točke i vratila se u svoju bazu - Tjentište.

Nakon dana odmora, sljedeći dio putovanja vodio ih je u Crnu Goru, u Nacionalni park Durmitor koji, kažu, osvaja već na prvi pogled. Upravo je ova planina bila glavni motiv putovanja, jer je posjet tom veličanstvenom planinskom masivu u susjedstvu na listi želja gotovo svakog planinara, avanturista i zaljubljenika u prirodu. Za svoju bazu odabrali su Žminicu, nedaleko od Žabljaka, a na Durmitoru osvojili Bobotov Kuk (2.523 m), najviši vrh Durmitora, koji ih je nagradio nevjerojatnim panoramama. Uspon je bio zahtjevan, ali svaki napor se isplatio kada su stigli na vrh, kažu. 

Sljedećeg dana krenuli su prema vrhu Obla Glava (2.303 m) i istražili Ledenu pećinu na 2.160 metara nadmorske visine, duboku 40 metara. Iako je danas tek djelomično pokrivena snijegom i ledom, pećina ostavlja snažan dojam svojim hladnim i tajanstvenim ambijentom. Neki članovi grupe odvažili su se na dodatni uspon na Mali Međed (2.223 m), dok su drugi odlučili uživati u opuštanju i kupanju u prekrasnom Crnom jezeru.

Posljednja dva dana proveli su u Kotorskom zaljevu, gdje su se opuštali nakon intenzivnih planinskih uspona.

Putovanje kroz netaknutu prirodu i bogatu povijest

"Pejzaži koje smo prošli oduzimali su dah svojom ljepotom i raznolikošću. Svaki trenutak proveden na planinskim vrhovima ili uz mirna jezera bio je ispunjen osjećajem slobode i povezanosti s prirodom. Durmitor, pristupom s bosanske strane, posebno je iskustvo koje preporučujemo svima koji žele doživjeti autentičnu ljepotu ovog kraja. Ova planina i nacionalni park prostiru se na površini manjoj od parka prirode Papuk, ali na tom malom području masiva Durmitor ima čak 48 vrhova iznad 2.000 metara, od kojih samo jedan prelazi 2.500 metara (Bobotov Kuk). Na istom području nalazi se 17 jezera iznad 1.400 metara, uključujući Zeleni vir i Miloševu lokvu, dok je najdublje Crno jezero (49 metara). Markiranih staza ima preko 2.000 kilometara, a prolaze kroz sve dijelove Durmitora, otkrivajući ljepote ovog nacionalnog parka."

Putovanje je bilo fizički zahtjevno, ali ispunjujuće, a sjećanja na predivne pejzaže, prijateljstva i ljude koji oduševljavaju ostat će njima zauvijek, zaključuju.  Detaljan putopisni tekst sa puno fotografija i videom bit će objavljen i na stranicama HPD Belecgrad. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook