Prethodni članak
Sljedeći članak

Hrvatska stavljena na zloglasnu 'sivu listu'; jedina od svih zemalja EU


Međunarodna agencija za borbu protiv pranja novca Financial Action Task Force (FATF) stavila je Hrvatsku, zajedno s Kamerunom i Vijetnamom, na popis zemalja koje treba pomnije pratiti. Ove tri države sada su među 23 zemlje koje „aktivno rade s FATF-om" na rješavanju „strateških nedostataka svojih sustava za borbu protiv pranja novca, financiranja terorizma i širenja oružja za masovno uništenje", kaže se u priopćenju FATF-a u Parizu.

Sa sjedištem u glavnom gradu Francuske, FATF je glavno međunarodno tijelo za borbu protiv i sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma, a pripojeno je Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), piše Deutsche Welle.

Hrvatska je jedina članica Europske unije koja se nalazi na popisu. Prema navodima FATF-a, vlada u Zagrebu je obećala da će se povećati napore u sferi sprječavanja ovih oblika financijskog kriminala i pokrenuti odgovarajući akcijski plan. Uključivanje u takozvanu sivu listu FATF-a može značiti ozbiljan gubitak imidža zemlje i imati odvraćajući učinak na strane ulagače.

Ostale zemlje na popisu su primjerice Albanija, Panama, Mali, Južnoafrička Republika ili Ujedinjeni Arapski Emirati.

Inače, postoji i crna lista zemalja koje su klasificirane kao visokorizične. Trenutno se na njoj nalaze samo tri zemlje: Iran, Mjanmar i Sjeverna Koreja.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook