Prethodni članak
Sljedeći članak

Hrvatska tajna služba SOA dobiva nove ovlasti. Nadzirat će i ono što do sad nisu


Ravnatelj SOA-e, Daniel Markić-, Foto: Pixsell

Sve je izvjesnije da će jedna od agencija koje čine tajnu službu u Hrvatskoj, Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA), postati novi domaći regulator, piše u nedjelju Jutarnji list. Prema prijedlogu novog Zakona o kibernetičkoj sigurnosti, koji je u javnoj raspravi primio više od sto komentara, SOA bi nadzirala internetsku zaštitu kritične državne infrastrukture, prenosi T-portal.

Na prvu logično, dok se iz Zakona ne shvati da će pod "kritičnu infrastrukturu" država popisati i obvezati i veći broj privatnih tvrtki.

Marko Rakar, IT stručnjak i najglasniji kritičar te ideje, kaže da se tako SOA pozicionira ne samo kao tijelo koje će provoditi nadzor, nego i kao regulator.

'Čak i ako ignoriramo činjenicu da mandat koji im ovaj Zakon daje nije u skladu sa zakonskom ulogom SOA-e, puno veći problem je u tome što imamo obavještajnu agenciju koja se bavi stvarima koje bi po svojoj prirodi trebale biti riješene kroz javni i otvoreni proces', smatra Rakar.

Navodi da je kibernetička zaštita sličnija preventivnoj i primarnoj zdravstvenoj zaštiti ili, primjerice, sigurnosti u prometu nego pitanjima kriminala i obavještajne djelatnosti kojima se SOA inače bavi.

'Ovim Zakonom će se SOA, kao zatvorena i netransparentna organizacija, biti prisiljena baviti temama i razinom komunikacije s tisućama pravnih subjekata s kojima inače nema doticaja, i to na načine koji su u direktnoj suprotnosti s temeljima obavještajne djelatnosti', kaže Rakar, piše novinar Jutarnjeg lista Bernard Ivezić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook