Prethodni članak
Sljedeći članak

Hrvatske vode: Situacija je ozbiljna, najugroženija su mjesta uz Savu


Cijela Slovenija pliva, očekujemo i javili su nam kolege iz Slovenije da će doći do vodenog vala večeras odnosno tijekom ove noći. Vršni protok rijeke Save na razni je 3300 do 3500 kubika u sekundi. To su vrlo ozbiljni protoci i vrlo visoki vodostaji, slično kao što je bilo 2010. godine kada su na dva mjesta pukli nasipi nizvodno od Zagreba. U međuvremenu su ta kritična mjesta nadvišena za više od pola metra, ojačana su i nadamo se da će u ovom vodnom valu ipak proći bez većih ekscesa', rekao je za 24 sata Tomislav Novosel iz Hrvatskih voda.

Početak prelijevanja, kaže Novosel, očekuje se danas u popodnevnim satima. 'Velika količina oborina pala je u Austriji i Sloveniji i na slijevu Mure i Drave tako da i tamo očekujemo vrlo visoke vodostaje. Vrlo ozbiljna je situacija, ali nadam se da ćemo proć puno bolje od susjeda. U ovom trenutku najugroženija su mjesta su uz rijeku Savu, počet će se prelijevati voda, na a preljevu Jankomir i dio savskih voda sasvim neposredno prije grada Zagreba. Osim uz Savu situacija je ozbiljna i uz Muru i Dravu', kaže Novosel.

Zbog aktivacije oteretnog kanala Sava - Odra, danas od 18:00 sati započet će zatvaranje svih cesta koje prelaze preko njega. Na zahtjev OKCP PU zagrebačke, pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Zagreb upućeni su na pregled oteretnog kanala iz zraka bespilotnim letjelicama, objavilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook