Prethodni članak
Sljedeći članak

Hrvatski klimatolog: ‘Ne želim to ni sanjati, kamoli doživjeti’


Dok Hrvatsku ovih dana ‘trese’ promjena vremena koja je sa sobom donijela naglo zahlađenje, ne tako davno diljem zemlje harao je toplinski val, a temperature su išle i do 40 stupnjeva Celzijusa.

Zbog rekordnih temperatura, mnogi su se zapitali što to znači za budućnost Europe, a o svemu tome sada je progovorio i ugledni hrvatski kimatolog i profesor atmosferske fizike na zagrebačkom PMF-u, Branko Grisogono.

“Najveći dio Mediterana ubrzano se zagrijava. Odnosno, zagrijava se brže od planetarnog prosjeka. Konkretno, Hrvatska treba očekivati dulje toplinske valove na relativno širim područjima u odnosu na prije. Sami maksimumi temperatura nisu toliko bitni koliko je bitno trajanje i površina jer se radi o toplinskoj energiji koja se može raspodijeliti na različite načine”, rekao je za Večernji list.

“Međutim, energija progresivno raste. Maksimalne temperature u idućem desetljeću vjerojatno će biti preko 40 Celzijevih stupnjeva, a to znači da će apsolutni lokalni maksimumi, pritom mislim na neki grad, neku lokaciju, ići i preko 45 Celzijevih stupnjeva. To nije dobro ni za biljke, ni za životinje, ni za ljude, no ljudi će se snaći”, dodao je.

Priznao je i kako ga je kao znanstvenika strah posljedica klimatskih promjena.

“Da, postoje tri stvari kojih se bojim, što će biti s biljnim i životinjskim svijetom, što će biti s bioraznolikošću te što će biti s djecom i našim unucima, u kakvom će oni svijetu živjeti. Strahove volim kratko formulirati, zato što ih ne želim ni sanjati, a kamoli doživjeti”, poručio je, piše Večernji.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook