Prethodni članak
Sljedeći članak

HSLS i ZDS zajedno na izbore

Predizborni sporazum za predstojeće izbore potpisali su Đurđa Adlešić u ime HSLS-a i Stanko Belina u ime ZDS-a. Tako su


Predizborni sporazum za predstojeće izbore potpisali su Đurđa Adlešić u ime HSLS-a i Stanko Belina u ime ZDS-a. Tako su dvije stranke svoju dobru suradnju koja traje tri godine, podigle na višu razinu.


ZDS će na listi HSLS-a i HSS-a dobiti jedno mjesto iz kvote liberala, a ako njihov predstavnik ne uđe u Sabor, čeka ih jedno mjesto u izvršnoj vlasti, ukoliko ova koalicija u njoj bude participirala.

U svom uvodnom izlaganju, baš je dr. Stanko Belina istaknuo uspješnu suradnju u tri godine.

- Izlaskom na lokalne izbore polučili smo dobar rezultat. Radimo zajedno u Županijskoj skupštini, dogovaramo se o svim pitanjima i nema razloga da se suradnja ne nastavi i na parlamentarnoj razini. ZDS je podržao Đurđu Adlešić na izborima za predsjednicu i mislimo da je ovo logičan slijed suradnje - rekao je dr. Belina.

Važnost potpisivanja ovog ugovora, Đurđa Adlešić ´prisnažila´ je ističući i prisustvo dva potpredsjednika HSLS-a, Ivana Čehoka i Dražena Bregleca.

Varanje birača

- HSLS se zalaže za regionalizaciju i stvarnu decentralizaciju, no mora se napraviti i financijska decentralizacija. Mislim da je suradnja sa ZDS-om dobra. Nije nova suradnja, ali je danas podignuta na viši nivo. Vjerujem da ćemo na parlamentarnim izborima biti treća opcija jer neke stranke su krenule s varanjem birača, stranke koje će ponuditi svoje predsjednike kao nositelje lista. Mi ćemo nuditi ljude koji su lokalno poznati i koje ćete četiri godine moći vući za rukav ako se pojavi problem. Mi ljude imamo, mi ćemo ih ponuditi. Oni će stanovati u našim županijama i neće se prijavljivati u zadnji čas - rekla je Đurđa Adlešić.

Samo potpisivanje sporazuma proteklo je uz smijeh, zahvaljujući Ivanu Čehoku koji je upitao potpisnike Đurđa i Stanko uzimate li jedno drugo za koalicijskog partnera te rekao kako on i onako najviše liči na svećenika pa može to pitati.

Adlešić nije željela komentirati glasine da bi koalicija HSS-a i HSLS-a mogla doći u pitanje. Smatra kako takve glasine pušta ´treća opcija kojoj pada broj´ te ne žele biti u službi lidera i raditi za njih. - Prije izbora reći ćemo ljudima koja je naša opcija. Zavisit će to naravno i od kampanje i tko bude vodio prljavu kampanju. Nismo se još dogovorili u kojim bi sve jedinicama ZDS osim treće mogao sudjelovati u izborima - rekla je Adlešić, na što se nadovezao dr. Belina rekavši kao je ZDS jak u Zagrebu gdje je i izborio parlamentarni status sa Slavenom Leticom, koji je kasnije raskinuo suradnju, bez nekog jasnog razloga.
Postavljeno je, naravno, i pitanje nositelja lista i hoće li to biti varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

Drugi nude i sebe i timove

- Niti jedna stranka nije otkrila imena. Neki su otkrili nositelje, no s time ništa niste saznali. Imena su dogovorena, neka su na probnom roku jer ima više kandidata. Nema pretplatnika, a Čehok ionako spada u red šljakera - rekla je Đurđa Adlešić, ne želeći iznositi imena, držeći se dogovora s Josipom Friščićem.

- Prerano objavljivanje kandidata nije pametno jer bi se našli na udaru, iako sam siguran da ja ili kolege iz ZDS-a to mogu izdržati. Smiješno je da pojedinci nude tim, pa nude sebe od Konavala do Slavonije. Mi smo jasno govorili o programu, no o ljudima. Od genija koji obećavaju da će za tri mjeseca teći med i mlijeko treba bježati. Program mora nositi svih 15 ljudi na listi. Želimo da to bude program za sjeverozapadnu Hrvatsku. Sramota je da se prije dođe od Varaždina do Beča, nego do Krapine. Kad je tko nešto rekao o zagorskom iksu, cestama Pregrada-Varaždin i Macelj-Zagreb, najfrekventnijem području. Ne može se do Dalmacije da se ne prođe kroz Zagorje. Govori se o Dalmatini, mostu na Pelješcu, istarskom ipsilonu. A zagorski iks? Dajte ZDS-u, HSLS-u i HSS-u 300.000 eura i ovo će, sjeverozapadna Hrvatska, biti najbogatija regija u Europi. Da ne govorimo o drugim stvarima. Govori se o ljepotama unutrašnjosti Istre. U Brijune rivijeru će Vlada dati milijune eura. A kad se popenjete na Kuzminec, to je isti krajolik, ako ne i ljepši. Zašto onda ovdje stranci kupuju nekretnine - vrlo je kritičan bio Ivan Čehok.

Đurđa Adlešić spomenula je kako se ozbiljno razgovara da budući ministar prometa bude iz sjeverne Hrvatske, a Čehok kako je Zagorje u medijima u zadnje vrijeme samo zbog dovoženja otpada.

Kad će bolje pruge?

Kad se već toliko razgovarali o prometu, postavili smo pitanje i što je s modernizacijom pruge do Zaboka, Krapine i Varaždina. - Sve metropole imaju željeznički prsten i stvaraju se satelitska naselja. Znači od Varaždina do Zagreba bi trebalo sat vremena se voziti, od Zaboka pola sata, no nažalost i tu je Zagorje ispalo - rekao je Čehok. - Sigurno da investicije u željeznicu, nakon dovršetka autocesta, moraju dobiti više. Sabor mora donijeti plan i on je u finišu izrade te bi se trebao pojaviti na zadnjoj sjednici Sabora. Predviđeno je oko 16 milijuna kuna. Ključna je nizinska dvotračna pruga prema Rijeci, a po mom mišljenju drugi projekt koji je jednako važan je koridor 10A, pravac prema Mariboru i Salzburgu. No, tu imamo problem sa Slovenijom. Oni i dalje usmjeravaju promet na Zidani Most. Dijelimo s Austrijancima strateško partnerstvo. Koridor 10A je jedan od prioriteta koji treba riješiti. Ako budemo u prilici, radit ćemo na tome - rekao je Dražen Breglec.


Još članaka iz "Vijesti"

Facebook