Prethodni članak
Sljedeći članak

HŽ poslao ozbiljno upozorenje hrvatskoj javnosti!


Potaknute slučajem u kojem je 15-godišnjak stradao od strujnog udara u Slavonskom Brodu prilikom penjanja na vagon, HŽ Infrastruktura upozoravaju na opasnosti koje postoje vezane za željezničku prugu.

Navode kako je prošle godine od udara struje visokog napona poginulo dvoje ljudi, a jedna je osoba ozlijeđena.

Od 2007. godine do kraja prošle bilo je 15 nesreća, odnosno strujnih udara u blizini pruga, a 13 puta radilo se o nesrećama kada su se pojedinci penjali na vagone.

"U tim je izvanrednim događajima šest osoba poginulo, a 10 je teško ozlijeđeno. Jedan poginulih i osam teško ozlijeđenih bili su maloljetnici", priopćili su iz HŽ Infrastrukture te dodali da ih ti podaci zabrinjavaju. Zato navode da zahtijevaju dodatnu društvenu akciju odgojno-obrazovnih institucija, kao i policije, koji bi educirali mlade o mogućim opasnostima vezanim uz pruge.

Predstavnici Hrvatskih željeznica već godinama obilaze škole te provode akcije u sklopu kojih učenike upoznavaju s posljedicama strujnog udara.

Iz HŽ-a upozoravaju da je u javnosti rašireno pogrešno mišljenje da je za strujni udar potrebno dodirnuti vozni vod kontaktne mreže pod naponom, no zapravo je dovoljno biti udaljen dva metra od svih dijelova kontaktne mreže pod naponom da bi došlo do udara.

Dakle, nije potrebno ni dodirnuti žice.

Koliko su zapravo električni vodovi iznad vagona opasno uspoređuju ih s jačinom kućanskih aparata.

"Neisprava kućanski aparat koji pokreće napon od 220 V može ubiti čovjeka. Električni vodovi iznad vagona imaju napon od 25.000 V. ili 113 puta više nego u kućanstvu", stoji u priopćenju.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook