Prethodni članak
Sljedeći članak

I o privatnim šumama brinut će državna služba

Prema novom Zakonu o šumama, za sve šume u Hrvatskoj moraju biti izrađeni programi gospodarenja. Dok državnim šumama gos


Prema novom Zakonu o šumama, za sve šume u Hrvatskoj moraju biti izrađeni programi gospodarenja. Dok državnim šumama gospodare Hrvatske šume, gospodarenje privatnim šumama prepušteno je samim vlasnicima kojima će sada u tom poslu stručnu pomoć pružati Šumarska savjetodavna služba RH koja je počela s radom početkom ove godine s ciljem unaprjeđivanja stanja i gospodarenja u privatnim šumama.

Upravo je njezin zadatak i organizacija izrade programa gospodarenja privatnim šumama. Prve privatne šume na području Gornje Stubice za koje će program izraditi Institut za primijenjenu ekologiju iz Zagreba su šume tzv. Humskog prigorja. To će područje, kao, uostalom, i sve druge šume, biti podijeljeno na odjele i odsjeke.

Za cijeli odsjek koji može obuhvaćati više katastarskih čestica, koje pak mogu imati više vlasnika, izračunat će se drvna masa i dozvoljena sječiva masa koja će se raspoređivati po šumoposjednicima ovisno o površini njihove čestice.

- Vlasnici šuma ne trebaju se bojati posebnih ograničenja, osim što će morati izvršavati propisane uzgojne radove kao što su njega podmlatka, čišćenje i pošumljavanje. No, sve će radove subvencionirati Šumarska savjetodavna služba u punom iznosu - rekao je Vladimir Kušan iz Instituta za primijenjenu ekologiju.

Naznačio je da će svi šumoposjednici moći sudjelovati i u licitacijama prilikom prodaje drva iz privatnih šuma te je preporučio formiranje udruga šumoposjednika koje su u Zagorju osnovane u Loboru i Pregradi.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook