Prethodni članak
Sljedeći članak

''Iako smo malo mjesto od samo 1600 stanovnika, možemo se pohvaliti velikim brojem glazbenika''

Puhački orkestar ˝Lira˝ Kraljevec na sudjelovao je na Međunarodnom festivalu puhačkih orkestara i mažoretkinja FEDO 2024 u Češkoj kao jedini predstavnik iz Hrvatske


Na nedavno održanom Međunarodnom festivalu puhačkih orkestara i mažoretkinja FEDO 2024 u Češkoj sudjelovalo je 16 puhačkih orkestara iz zemalja EU. Kroz dva dana PO Lira Kraljevec na Sutli imala je dva koncerta, sudjelovala u mimohodu te nastupila u završnom koncertu svih 16 orkestara, kojima je imao čast dirigirati maestro PO Lire Igor Kralj.

„Lira“ trenutno broji pedesetak članova od kojih su trećina djeca polaznici osnovnih škola, a ostatak su većinom mladi do 30 godina. Orkestar od 2021. godine vodi maestro Igor Kralj, prof. trube. Zahvaljujući njemu orkestru se pridružio veliki broj djece i mladih ne samo iz općine Kraljevec na Sutli, već i okolnih općina i gradova.

Opus orkestra raznolik je – sviraju se zagorske pjesme, valceri i polke, marševi ali i obrade svjetski poznatih skladatelja. Sve se to moglo čuti na njihovom koncertu naziva ˝Put oko svijeta˝ održanom u Kraljevcu na Sutli 2023. godine. Koncert je svojim konceptom zainteresirao publiku i orkestru donio još niz nastupa diljem Lijepe naše.

S PO Lira u Češkoj je bila i načelnica Blanka Stipčić Berić:

– Izuzetno sam ponosna na Puhački orkestar Lira koji je svojim izvedbama i odabirom skladbi ostavio odličan dojam u Češkoj. Iako smo malo mjesto od samo 1600 stanovnika, možemo se pohvaliti ovolikim brojem glazbenika, članovima PO Lira. Ostvaren je kontakt s gradonačelnikom grada Štetia gdje se održavao festival FEDO te se nadam dobroj budućoj suradnji. O PO Lira mogu reći samo pohvale: i u glazbenom smislu, no i kao udruga koja je kao obitelj, a sve zahvaljujući maestru Igoru Kralju koji je od glazbenika napravio umjetnike, a od udruge obitelj – rekla je načelnica Stipčić Berić.

[sliak10]

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook