Prethodni članak
Sljedeći članak

"Idemo kamo nam biskupi kažu, a u Zabok mi nije mrsko ići - vraćam se u svoj zavičaj"

U nekoliko zagorskih župa, odlukom zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Josipa Bozanića, došlo je do promjena upravitelja. Neke od promjena u župama na području Krapinsko – zagorske županije su, doduše, bile očekivane, o nekima se duže vrijeme među vjernicima spekuliralo, no, službena potvrda ipak je donijela određenu žal među župljanima koji su se vezali za svoje dugogodišnje župnike, supsidijare ili kapelane


Kad je početkom proteklog tjedna, na svojim službenim internetskim stranicama, Zagrebačka nadbiskupija objavila detaljnu obavijest o svim razriješenjima, imenovanjima, umirovljenjima i premještajima župnika, supsidijara i vikara (kapelana) u župama pod njenom ingerencijom, mnogi zagorski katolički vjernici ostali su zatečeni nekim od novosti. Neke su od tih promjena, doduše, bile očekivane, o nekima se duže vrijeme među vjernicima spekuliralo, no, službena potvrda ipak je donijela određenu žal među župljanima koji su se vezali za svoje dugogodišnje župnike, supsidijare ili kapelane.

Culjak na bolovanju


Tako je i bilo među župljanima nekolicine župa s područja Krapinsko – zagorske županije, a posebnu pažnju privukla je informacija da je diljem Zagorja poznati i mnogima omiljeni župnik, upravitelj zabočke župe sv. Jelene Križarice, vlč. Marijan Culjak, razriješen te dužnosti iz zdravstvenih razloga. Naime, vlč. Culjak još je na bolovanju, oporavlja se od nedavne operacije u Klinici za ortopediju u Lovranu, proslavio je ovog mjeseca i 41. godišnicu svog svećeništva pa se, očito, kardinalu Bozaniću učinilo primjerenim da mu olakša daljnji svećenički rad. Vlč. Culjak, naime, ostaje u službi u zabočkoj župi kao supsidijar, što konkretno znači da će nakon bolovanja i dalje obavljati svećeničke dužnosti, ali, pučki rečeno, ipak će imati nešto manje posla i obaveza. No, sasvim sumnjamo da će taj kajkavski pisac poezije i proze, slikar, umjetnik, vatrogasni časnik, zafrkant, ali prije svega duhovnik, pretjerano mirovati nakon što mu se zdravlje popravi.


Novi župnik


Iako je ta odluka već sad službena i konačna, u stvarnosti će se provesti tek krajem kolovoza, kada će Culjaka na mjestu upravitelja zabočke Župe zamjeniti dosadašnji upravitelj Župe bl. Alojzija Stepinca u Dugoj Resi, vlč. Branko Risek. Pokušali smo kontaktirati i dobiti izjavu vlč. Riseka, inače Zagorca rodom iz Mihovljana, koji nas nije odbio, ali nas je preko posrednika zamolio da razgovor obavimo u Zaboku, kad preuzme župu i upozna se s nekim detaljima o samoj župi i župljanima. No, budući da nakon devet godina prestaje biti župnik u Dugoj Resi, u oproštajnom razgovoru za lokalni Kaportal, vlč. Risek se u jednom od odgovora na novinarska pitanja, dotaknuo i svog odlaska u Zabok.
U rukama biskupa
- Vraćam se u svoj zavičaj. Definitivno nisam otišao iz svog kraja, iako to nije ono što sam imao kao dijete. Ali trudio sam se dolaziti na tjednoj ili dvotjednoj bazi na jedan dan k svojoj obitelji. U šali kažem da nije dobro biti blizu svog kraja, jer uvijek će se netko sjetiti i tražiti neku uslugicu koju ja neću moći napraviti, a onda će si misliti zašto ti to meni nećeš. Najbolje je kad si ipak malo dalje, no da mi je mrsko otići u Zabok, nije. Svećenici u trenutku ređenja stavljaju se u ruke biskupa ili nadbiskupa i kamo oni kažu mi tamo idemo i pokušamo najbolje što možemo. To ponekad ne ide pa se zatraži premještaj i to je sasvim normalno u crkvi. Nekada je to bilo teže i zapetljanije. Svećenici su nekada ostajali dugo, pa je došao i rat pa su svećenici ostajali da se sve to malo sredi i obnovi. No, sve ovisi o potrebama i mogućnostima u biskupiji i o broju svećenika. Osobno smatram da je do sedam godina boravka u jednoj župi optimalno vrijeme i da potom treba slijediti premještaj. Nas svećenika je definitivno premali broj, a nadbiskup najbolje vidi i zna koga i gdje treba premjestiti – rekao je vlč. Risek za Kaportal. Inače, vlč. Tomislav Šagud, dosadašnji privremeni upravitelj Župe sv. Jelene Križarice u Zaboku također je razriješen te dužnosti te je imenovan župnikom Župe Presvetog Trojstva u Zagrebu – Prečko.


Ostale promjene


No, kako smo spomenuli u uvodu, iako velikom dijelu javnosti najzanimljivija, promjena u zabočkoj župi nije jedina kad su u pitanju župe na području KZŽ. Tako je dosadašnji župnik u Tuhlju vlč. Dragutin Šengula imenovan župnikom u Župi sv. Martina biskupa u Karlovcu – Hrnetić, a novi tuheljski župnik bit će vlč. Božo Belinić, koji je bio dosadašnji župnik Župe Presvetog Srca Isusova pri zagrebačkom KBC-u Sestre milosrdnice. Dosadašnji župnik u Župi Presvetog Trojstva u Kraljevcu na Sutli, Vlč. Eugen Kropek, je umirovljen, a službu tamošnjeg župnika, kao i župnika Župe sv. Ane u Rozgi, preuzet će mladi vlč. Alen Vrbek, rodom iz Svetog Križa Začretja. Također, zbog zdravstvenih razloga, Vlč. Ivan Režek razriješen je službe župnika u Župi Sveta Tri Kralja u Velikoj Erpenji te je umirovljen, a uz sadašnje i daljnje upravljanje župom BDM od Sedam Žalosti u Velikom Trgovišću, vlč. Luka Slijepčević upravljat će i župom u Velikoj Erpenji. Dosadašnji supsidijar u župi Uzvišenja Svetog Križa u Svetom Križu Začretju, Vlč. dr.sci. Stjepan Sirovec, navršivši kanonsku dob, razriješen je te službe, ali će kao svećenik u miru, prema potrebi, pastoralno pomagati u svetokriškoj župi.


Marijabistričke novosti


Nekoliko promjena ima i u Nacionalnom Svetištu Majke Božje Bistričke, odnosno, u tamošnjoj župi. Naime, vlč. Kornelije Grgić razriješen je službe tamođnjeg župnog vikara te je imenovan supsidijarom, kako u Svetištu, tako i u Župi Uznesenja BDM u Mariji Bistrici, te u Župi sv. Andrije apostola u Lazu Bistričkom. Isto tako, vlč. Mirko Brlić, koji je razriješen službe upravitelja Župe bl. Augustina Kažotića u Lupoglavu, imenovan je marijabistričkim supsidijarom kao i supsidijarom u Lazu Bistričkom. Također, pater Alen Mažić razriješen je službe župnog vikara u Svetištu i u Župi Uznesenja BDM u Mariji Bistrici te je imenovan župnim vikarom u Župi sv. Ivana, apostola i evanđelista, u Zagrebu – Utrina.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook