Prethodni članak
Sljedeći članak

Igor Štiks dobio nagradu Gjalski

Knjževnik Igor Štiks ovogodišnji je dobitnik renomirane književne nagrade Ksaver Šandor Gjalski za najbolje prozno djelo


Knjževnik Igor Štiks ovogodišnji je dobitnik renomirane književne nagrade Ksaver Šandor Gjalski za najbolje prozno djelo objavljeno u razdoblju od 1. rujna 2005. do 1. rujna 2006. godine.


Između 41. objavljenog i na natječaj prijavljenog proznog djela hrvatskih autora prosudbeno je povjerenstvo na čelu s književnikom Titom Bilopavlovićem jednoglasno izabralo Štiksov roman Elijahova stolica izdan u nakladi Frakture iz Zaprešića.

´U romanu Elijahova stolica autor meastralno spaja intimnu dramu s bezvremenim pitanjima te kroz sudbinu jednog čovjeka i kroz veliku ljubavnu priču progovara ne samo o osobnoj tragediji već i o tragediji grada, naroda, kontinenta´, rekao je Bilopavlović obrazlažući ovogodišnju nagradu. Dodao je da nagrađeni roman ne samo da je potvrdio ranije kritičke prosudbe o mogućnostima i dometima mladog Štiksa nego je sve dosadašnje čitatelje i prosuditelje uvjerio da je riječ o djelu izuzetne stilske čistoće, modernosti tematike (traganje za identitetom, za korijenima osobnosti) sudbinski određeno i inteligentno vođene tragične fabule te precizne značenjski bogate i fakticitetom uvjerljive rečenice.

U knjizi Igor Štiks opisuje nesvakidašnju sudbinu austrijskog pisca Richarda Richtera koji se nakon emocionalne krize i bračnog brodoloma na pragu pedesete u proljeće 1992. godine iz Pariza vraća u rodni Beč, gdje pronalazi sakrivenu bilježnicu svoje majke. Nakon otkrića njezina šokantnog sadržaja napisanog u dramatičnim ratnim okolnostima 1941. godine njegov se život stubokom mijenja. Richter odlučuje otkriti svoje korijene, a njegova potraga usmjerava ga u pravcu ratnog Sarajeva, gdje dolazi na samom početku opsade.

´Promišljanje duhovnog ozračja multietničkog i mulitikonfesionalnog Sarajeva na početku opsade u prošlom ratu ide u red najljepših stranica napisanih o tom nesretnom gradu, usput gradu autorova rođenja´, dodao je Bilopavlović.

Igor Štiks, rođen 1977. godine u Sarajevu, najmlađi je dobitnik Nagrade Gjalski koja će mu biti svečano uručena u subotu 28. listopada u Zaboku.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook