Prethodni članak
Sljedeći članak

Internet-idealan medij za oglašavanje

Oglašavanje na internetu za mnoge velike tvrtke u svijetu predstavlja idealan način za dolaženje do najšireg kruga poten


Oglašavanje na internetu za mnoge velike tvrtke u svijetu predstavlja idealan način za dolaženje do najšireg kruga potencijalnih korisnika - ne samo u jednom gradu, zemlji ili regiji, već u cijelom svijetu.

Svjetski trendovi u internetskom oglašavanju idu uzlaznom putanjom, dok Hrvati još nisu značajnije iskoristili njegove prednosti

Velika je prednost interneta kao medija što nije geografski ograničen

Prema nekim pokazateljima, u Hrvatskoj se od ukupnog marketinškog kolača, teškoga 400-450 milijuna eura, samo 3-5 posto potroši na oglašavanje na internetu. To pokazuje da na internetu ima mnogo prostora za oglašavanje, samo treba biti odvažan i krenuti.

Danas se na internetu može reklamirati gotovo sve, a kako je internet mjesto skupljanja informacija, i uspješnost reklama sve je veća.

Svjetska iskustva pokazuju da se internetsko oglašavanje isplati, na taj način žive velike tvrtke popu Googlea, Yahooa, eBaya, a na njima se oglašavaju i najveće svjetske tvrtke.

Nakon nekoliko godina stagnacije i kratkotrajnog dot.com sloma prošle godine, internetski marketing vratio se u punom sjaju, a dokaz da je vrijeme interneta definitivno došlo pokazuje i okretanje klasičnih medija internetu te zauzimanje vrlo značajnog dijela marketinškog kolača koji se još uvijek dijeli.

Na hrvatskom tržištu najveći su potencijali u internetskom marketingu na nekom od velikih portala, poput T-Portala, jer ciljana skupina korisnika vrlo je različita, postoji mogućnost pristupa različitim dobnim skupinama, skupinama koje, primjerice, zanimaju gospodarske i političke teme, show business, lifestyle, tako da se reklamne kampanje mogu lako prilagoditi.

Internet je mjesto skupljanja informacija i uspješnost reklama raste

S druge strane, portali u Hrvatskoj imaju i najveću posjećenost, što im daje dodatnu prednost kao željenim i ciljanim oglasnim mjestima na hrvatskom internetskom prostoru.

Prema jednom istraživanju koje je provela tvrtka Borrell Associates, većina američkih kupaca novih ili rabljenih automobila prošle je godine prve informacije o automobilima potražila upravo na internetu.

Studija za menadžment Borell Asociatetes pokazuje da je od 61 milijun kupaca, koliko ih je prošle godine kupilo novi ili rabljeni automobil, većina svoju pretragu počinjala baš na internetu.

Istovremeno se počinje i naplaćivati sadržaj, uz koji se vrlo lako, dobro i ciljano mogu plasirati reklame.

Prema Online Publishers Associationu, samo su u SAD-u u prvoj polovici prošle godine korisnici na online sadržaj potrošili oko 853 milijuna dolara, što je četrnaestpostotno povećanje u odnosu na isto razdoblje protekle godine.

Kako mjeriti uspješnost oglasa

Portali u Hrvatskoj imaju najveću posjećenost, što im daje dodatnu prednost kao željenim i ciljanim oglasnim mjestima na domaćem internetskom prostoru.

Mnogi će vam prilikom naglašavanja da su dobri spominjati broj posjeta, spominjati riječi poput hit, pageview, user session, impression, no najbolji način mjerenja uspješnosti neke kampanje je broj klikova na neki link.

Prema dosadašnjim istraživanjima, najposjećenije stranice ne moraju vam uvijek donijeti najveći broj klikova, već je bitno da se obratite ciljanoj grupaciji korisnika.

Kako bi se pratila posjećenost nekoj web stranici, danas se koriste različiti softverski alati koji omogućuju manje ili više sofisticirani pregled.

Podaci koje nam daju softveri koji s tehnološke strane prate statistiku posjećenosti web siteova nisu nam dovoljni za precizno medijsko planiranje oglasnih kampanja na internetu da bismo saznali doseg, demografski i psihografski profil i frekvenciju posjeta naše ciljne publike nekoj web stranici.

Uspješnost oglašavanja može se postići na nekoliko relativno laganih načina. Jedan od njih je postavljanje oglasa ciljano na neku stranicu portala.

Naime, za razliku od klasičnih medija, na internetu se zakup vrši po prikazivanju, što znači da oglašivač plaća jedno prikazivanje jednom korisniku, a ne cijelomčitateljstvu/gledateljstvu/slušateljstvu tog medija, a posljedica toga je manja efikasnost uloženih sredstava ukoliko se ona rasporede bez nekog reda i pravila.

Kada se kreće u oglašavanje na internetu, treba odlučiti u koji se oblik kampanje želi ići. Postoje dvije klasične podjele internetskog marketinga, a to su branding kampanje, u kojima oglas ima sličnu ulogu kao u klasičnim medijima - da bude viđen - i drugi oblik, a to su direkt marketinške kampanje.

Danas se na internetu može reklamirati gotovo sve. Baš sve!

Ovaj drugi oblik internet kampanje predstavlja oglas o konkretnom proizvodu te poziva surfera da klikne na oglas i potraži dodatne informacije na stranicama proizvođača ili davatelja usluga te, ako to želi, ostvari i direktnu kupnju. Kod direkt marketinga na internetu mnogo je lakše izmjeriti efikasnost provedene kampanje.

Veliki prostor za nove kampanje

Hrvatski internetski korisnici su trenutno idealna ciljna grupa za oglašavanje velikog broja proizvoda i usluga, naročito onih koji su namijenjeni obrazovanoj, urbanoj i tehnološki pismenoj publici.

Oglasne kampanje koje će sigurno imati najviše uspjeha su one koje promoviraju bankarske usluge putem interneta, kampanje za mobilne telefone, računala, automobile, luksuznieproizvodi kao što su kozmetika te na kraju proizvodi pogodni za digitalnu prodaju i distribuciju, kao što su zrakoplovne karte i turistički aranžmani.

Pred hrvatskim je marketinškim tržištem na internetu, uz sve veći razvoj broadband usluga, veliki potencijal razvoja, tako da je sigurno da će ovaj segment marketinškog tržišta u budućnosti rasti sve većom brzinom i time slijediti već ustaljene svjetske trendove.

Izvor: T-Portal

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook