Prethodni članak
Sljedeći članak

Interventni vatrogasac iz Zagorja osvojio međunarodno zlato i srebro za mobilnog robota 'Firebota'


Talentirani student Fakulteta strojarstva i brodogradnje Fran Hruškar osvojio je dvije zlatne medalje i jednu srebrnu medalju na međunarodnim izložbama inovacija sa svojim radom, mobilnim robotom za gašenje požara nazvanim "Firebot", koji je uz sve to i mladi interventni vatrogasac i član DVD-a Konjščina.

Na 24. izložbi inovacija INOVA-MLADI 2024 koja se održala 10. svibnja na FSB-u Hruškar je osvojio zlatnu medalju za „Firebot“ pod mentorstvom prof. dr. sc. Željka Šituma koji ga potiče na daljnje sudjelovanje na izložbama da promiče svoj trud i rad uloženih u svoj rad.

Hruškar je svoju inovaciju predstavio i na 8. izložbi inovacija „International Fair of Innovation and Creative Education for Youth“ održanoj na Sveučilištu Stefan cel Mare u Suceavi u Rumunjska gdje je ponovno osvojio zlatnu medalju. Na 16. izložbi inovacija EUROINVENT 2024 održanoj od 6. do 8. lipnja u rumunjskom gradu Iasi student i vatrogasac Hruškar je za svoj rad  „Firebot“ osvojio srebrnu medalju među 630 izložaka iz čak 34 zemlje.

-Inspiracija za rad dolazi iz iskustva kao interventnog vatrogasca svjesnog opasnosti s kojima se vatrogasci suočavaju. Uzmimo samo nedavni primjer tijekom požara poput onog u Zaprešiću, takvi požari su izuzetno opasni zbog trenutnih opasnosti i dugoročnih zdravstvenih problema uzrokovanih dimom i otrovnim parama - pojasnio je Fran.

-Odluka da napravim mobilni robot za gašenje požara kao završni rad bila je prirodna jer studiram robotiku i mehatroniku na FSB-u i zašto ne spojiti svoju strast i ljubav prema vatrogastvu i mog studija te stvorio nešto korisno- naglasio je Hruškar.

Saborska zastupnica i načelnica Anita Curiš Krok izrazila je svoje zadovoljstvo i ponos što općina ima tako perspektivne mlade ljude.

-Izuzetno sam ponosna što imamo mlade ljude poput Frana Hruškara koji ne samo da ulažu u svoje obrazovanje, već i u dobrobit našeg društva i vatrogastva. Uz Frana imamo još perspektivnih mladih ljudi koji su svijetli primjer mlade generacije koja ostaje u našoj zajednici i doprinosi njezinom razvoju - rekla je Curiš Krok.

Fran Hruškar planira nastaviti usavršavati svoje vještine i inovacije, a trenutno je dočasnik u DVD-u. Njegovi planovi uključuju daljnje obrazovanje i polaganje za časnika nakon završetka fakulteta. Uspjeh Frana Hruškara svjedoči o važnosti spajanja strasti i obrazovanja.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook