Prethodni članak
Sljedeći članak

Ispovijest pretučenog dječaka iz Dugog Sela

Otac pretučenog dječaka upozorava da nasilnici već dulje divljaju u tom mjestu


Protekloga vikenda skupina huligana brutalno je pretukla dječaka dok je sjedio na stubama ispred škole u Dugom Selu, a još njih nekoliko promatralo je i sve snimalo mobitelom. Otac pretučenog dječaka upozorava da nasilnici već dulje divljaju u tom mjestu, piše HRT.

Divljački i kukavički - tako su vršnjaci pretukli Leona na školskom igralištu. Počelo je zadirkivanjem i neumjesnim pitanjima.

- Na primjer za koga navijam, zašto imam dugu kosu, imam li cigarete, jesam li kršten? Ja sam odgovorio samo na pitanje zašto imam dugu kosu - "jer mi kratka kosa ne stoji". Na ostalo nisam davao odgovor nego sam šutio, kaže pretučeni dječak.

Nakon toga uzima mobitel i pokušava nazvati policiju.

- Počeo sam vaditi mobitel i tipkati broj policije kad mi je taj jedan s bandanom pokušao uzeti mobitel iz ruke. Ja mu nisam dao i nakon toga je nastupio prvi udarac nakon kojeg sam bio jako ošamućen i ne sjećam se više ničega osim još par udaraca, prisjeća se žrtva.

- Prvi put sam ih vidio, nisam ih ni mogao prepoznati jer su imali bandane, dodaje.

Nažalost, to nije prvi put. I u lipnju je pretrpio niz uvreda, a njegov otac tvrdi - nije jedini. Nakon objave na Facebooku gdje je tražio pomoć u otkrivanju identiteta počinitelja - pokrenula se lavina objava onih koji predugo šute.

- Dal' su to bile poruke podrške, dal' su bili slučajevi u kojima oni znaju nešto ili o tome kako su njihova djeca iskusila nasilje. I onda se dogodilo nešto što je nas zabrinulo, a to je da se stalno ponavljaju potpuno ista imena, rekao je otac pretučenog dječaka.

Prije samo dva mjeseca policija je zabilježila sličan slučaj.

- U kolovozu 2022. godine zabilježen je slučaj u kojem su četvorica maloljetnih počinitelja fizičkih napala dvojicu maloljetnika na igralištu u Ulici Josipa Zorića u Dugom Selu te ih lakše ozlijedili, izvijestili su iz PU zagrebačke.

- Početkom ove školske godine imamo nešto slučajeva, sigurno da smo već poduzeli korake i da se na tome radi, rekla je Darinka Svetec, ravnateljica Srednje škole Dugo Selo.

A da je vršnjačko nasilje u porastu - kažu i u Uredu pravobraniteljice. U 2021. policija je evidentirala 186 maloljetnih počinitelja vršnjačkog nasilja. Više je to u odnosu na godinu prije.

- Još uvijek postoji velika tamna brojka takozvana prijavljivanja svih oblika nasilja pa tako i vršnjačkog. Što znači da velik dio slučajeva ne dođe ni do policije ni do nas, tako da ostanu negdje prekriveni šutnjom. Naravno djeca u tom slučaju dodatno pate, kaže Sanja Vladanović, zamjenica pravobraniteljice za djecu.

I zato je važno svako nasilje osuditi i o njemu govoriti kako ne bi ostalo skriveno i kako se zlostavljačima ne bi davala snaga koju zapravo nemaju jer napadaju slabije od sebe!, piše HRT.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook