Prethodni članak
Sljedeći članak

ISTRAŽILI SMO: Koliko košta smještaj djece u zagorskim vrtićima i gdje roditelji plaćaju najviše, a gdje najmanje

Na temelju svih podataka koje su nam dostavile općine i gradovi


Na području Krapinsko – zagorske županije jedino općine Hrašćina, Petrovsko, Zagorska Sela i Kraljevec na Sutli nemaju dječji vrtić. Spomenute općine sufinanciraju boravak svojih najmlađih stanovnika u okolnim vrtićima, a u Zagorju je prošle godine otvoreno deset novih vrtića te su dva nadograđena, preko mjera i sredstava Europske unije, kako bi se omogućilo mladim obiteljima da imaju gdje zbrinuti svoju djecu dok rade. Tako su nove vrtiće dobile općine koje ih do sada nisu imale, a to su Mihovljan, Mače, Lobor, Budinščina, Gornja Stubica, Sveti Križ Začretje, Tuhelj i Đurmanec te Marija Bistrica i Klanjec koja su već imale vrtiće, dok su se vrtići u Zlataru i Oroslavju nadogradili.

Subvencije općina i gradova

Obzirom na izračunate troškove, ekonomske cijene u novim su vrtićima uglavnom 2.000 kuna, kolika je i ekonomska cijena gradskog i privatnog vrtića u Oroslavju, nakon što je Gradsko vijeće donijelo odluku o dizanju cijene. Ekonomske cijene vrtića dizale su se i u Donjoj Stubici i Stubičkim Toplicama, gdje je ona sada 2.250 kuna, u Mariji Bistrici (1.975 kuna) te u Radoboju (2.200 kuna), gdje na području općine radi jedan vrtić koji je u privatnom vlasništvu. Osim spomenutih, najviša ekonomska cijena vrtića je u Krapinskim Toplicama (2260 kuna), pregradski, kumrovečki i klanječki drže ekonomsku cijenu od 1.900 kuna, odnosno nešto malo više, dok su najniže ekonomske cijene vrtića u Desiniću (1.400 kuna), Zlatar Bistrici i Velikom Trgovišću (1.600 kuna). Subvencije općine, odnosno grada, za prvo dijete u vrtiću uglavnom su 50% i 60% posto, shodno tome, za prvo dijete u vrtiću najmanje plaćaju roditelji u Zlataru 684 kune, Desiniću 700 kuna, Zlatar Bistrici 720 kuna, Zaboku 735 kuna te u Kumrovcu, Klanjcu i Zagorskim Selima (koja nemaju vrtića, već subvencioniraju smještaj u okolnim vrtićima) po 760 kuna. Po 800 kuna za prvo dijete plaćaju roditelji u Velikom Trgovišću, Tuhlju, Svetom Križu Začretju, Pregradi, Oroslavju i Krapinskim Toplicama, 810 kuna u Loboru, 840 u Mihovljanu, 875 u Novom Golubovcu te 888,75 u Mariji Bistrici. Za prvo dijete najviše plaćaju roditelji u Đurmancu i Gornjoj Stubici po 1.000 kuna te Radoboju 990 kuna, zatim Donjoj Stubici, Maču i Stubičkim Toplicama po 900 kuna.

Tko plaća najviše, a tko najmanje

Za smještaj drugog djeteta u vrtiću najviše subvencionira Grad Oroslavje i to 80%, dok se kod drugih te subvencije kreću uglavnom oko 60%, iako su negdje i 70% (Hrašćina, Kumrovec, Lobor, Novi Golubovec, Petrovsko). Ukoliko bismo gledali podatke subvencija za smještaj dvoje djece u dječjem vrtiću, najviše plaćaju roditelji koji imaju dvoje djece u dječjim vrtićima u Gornjoj Stubici, Radoboju i Đurmancu, a najmanje u Pregradi, Oroslavju i Desiniću. Za treće dijete smješteno u vrtiću roditelji su uglavnom u svim vrtićima oslobođeni plaćanja. Iz Općine Desinić posebno su napomenuli i kako se za ostvarivanje učešća roditelja u plaćanju vrtića u obzir uzimaju sva djeca roditelja do kraja njihovog srednjoškolskog obrazovanja, a ne samo djeca koja pohađaju vrtić. Plaćanja učešća u redoviti program dječjih vrtića uglavnom se oslobađaju djeca čiji je roditelj 100% hrvatski ratni vojni invalid ili dijete poginulog branitelja, kao i treće i svako daljnje istog obiteljskog kućanstva. Također, dodatne popuste imaju djeca s teškoćama u razvoju, djeca iz jednoroditeljske obitelji te prema drugim uvjetima koja su definirala općinska, odnosno gradska vijeća. One jedinice lokalne samouprave u čijim vrtićima nema dovoljno kapaciteta za smještaj sve djece s područja, sufinanciraju smještaj djece u drugim vrtićima, jednako kao i JLS koje još nemaju izgrađen dječji vrtić, poput Hrašćine, gdje je izgradnja u planu. Ono što je zanimljivo jest da su svi vrtići uglavnom popunjenih kapaciteta te da je već na otvorenjima novih vrtića protekle godine istaknuto kako ni ovi novi kapaciteti kroz koju godinu neće biti dovoljni te će se morati krenuti u proširenja.

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook