Prethodni članak
Sljedeći članak

Itasu vraćena tvornička hala PJ4

Vodstvo i radnici Itasa d. d. u stečaju zadovoljni su prvostupanjskom presudom Trgovačkog suda u Varaždinu jer je vraćen


Vodstvo i radnici Itasa d. d. u stečaju zadovoljni su prvostupanjskom presudom Trgovačkog suda u Varaždinu jer je vraćena u posjed tvornička hala PJ4 i pripadajuća čestica u Preradovićevoj ulici.

Time je sud ništavnima proglasio kupoprodajne ugovore između Itasa d. d. i B=Breze i B=Breze i Marive kojima je ta hala prešla u vlasništvo sestrinskih tvrtki u vlasništvu obitelji Brezovec i bliskih suradnika (na temelju tražbine B=Breze od Itasa od samo 600.000 kuna koje joj je posudila, ona je postala vlasnikom imovine vrijedne više od šest milijuna kuna).

Itas d. d. je 2003. poslovao, obavljao niz drugih plaćanja, a istodobno direktor i uprava nisu poduzeli ništa da spriječe otuđivanje njegove imovine, iako su to mogli jer je u to doba Itas d. d. još nije bio u poslovnim teškoćama. Sud stoga smatra da su se u konkretnom slučaju ispunili svi uvjeti namjernog oštećenja i zaključenja ugovora s bliskim osobama , ističe se, među ostalim, na deset stranica obrazloženja presude Trgovačkog suda.

Riječ je o hali od 2000 četvornih metara, s kancelarijskim prostorom u kojima se prošle godine, čitatelji pamte, dogodio neobičan incident. Podsjećamo, kad je sutkinja ivanečkog Općinskog suda na licu mjesta obavljala očevid, predstavnici bivšeg poslovodstva zabarikadirali su se u urede i pritom u njima zarobili dvije radnice. Kad je revoltirana sutkinja naredila da se vrata silom otvore, na njima ih je predsjednik uprave Itasa Ivan Canjuga (ujedno predsjednik uprave Itas Nove d. o. o.) dočekao bejzbolskom palicom i zaradio kaznenu prijavu. Zbog toga je Itas Nova tužila sindikalnog povjerenika i člana Nadzornog odbora Dragutina Vargu i 13 drugih radnika protiv smetanja 115 četvornih metara uredskog posjeda. Kako je sada Itasu vraćena kompletna čestica s nekretninom, bespredmetnom je postala i tužba za smetanje posjeda.

U Itasu d. d. u stečaju presudu Trgovačkog suda dočekali su kao još jednu potvrdu da su pravosudna tijela prepoznala kako se imovina i oprema iz matične tvrtke izdvajala fiktivnim transakcijama, a na štetu Itasa d. d. Iako je druga strana u uputila žalbu na presudu, itasovci vjeruju da će u njihovu korist biti i konačno pravomoćno rješenje.

Izvor: Večerni list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook