Prethodni članak
Sljedeći članak

Ivanec: Po stolovima udruge invalida šetaju štakori

Urušeno krovište na prastarom objektu pokraj gradskog parka u kojem je utočište našla Udruga tjelesnih invalida ILO, dot


Urušeno krovište na prastarom objektu pokraj gradskog parka u kojem je utočište našla Udruga tjelesnih invalida ILO, dotrajali prostori koje su članovi od hladnoće sami izolirali stiroporom i daskama, poderani tapisoni, smrad uginulih miševa uhvaćenih na ljepilo, vruća peć skalupljena od dijelova kupaonskih peći - to je prizor koji nas je jučer dočekao u prostorima udruge koja okuplja 252 invalida iz gradova Ivanca i Lepoglave te četiri susjedne općine.


Dugogodišnji predsjednik Dragutin Kos kaže da se dio krova urušio još u proljeće pa na nekoliko mjesta prokišnjava, voda curi po stolovima, spisima, računalu.

U međuvremenu propao je i dio krova iznad susjednog spremišta u kojemu se čuvaju arheološki nalazi Staroga grada i oštetio električne instalacije pa je zbog opasnosti od požara koji bi uništio i prostore invalida, Kos isključio struju. U dotrajalom sanitarnom čvoru - katastrofa. Zahrđali radijatori, razbijene zidne pločice.

- Zbog hladnoće svake zime pucaju cijevi pa moram razbiti pločice i odlediti cijevi let-lampom. Vlastiti renault 4 uništio sam rabeći ga uglavnom za prijevoz pomoći i donacija invalidima po cijelom terenu bivše općine. Među ukupno 69 udruga u Hrvatskom savezu udruga invalida, naša je jedna od tri koje nemaju vlastitog vozila: Zlatar ima jedno vozilo, Križevci 2, Koprivnica čak 3, a većina ih ima na raspolaganju jednog djelatnika koji po terenu razvozi pomoć, daje dijabetičarima injekcije i invalidima je dostupan 24 sata. Mi o tome ne možemo ni sanjati - kaže Kos.

- U takvoj situaciji naša udruga za dva tjedna obilježava 20-godišnji jubilej. Ako gradovi i Županija hitno ne poduzmu nešto da se takav skandalozan odnos prema najugroženijoj populaciji ispravi, svoj ću auto oblijepiti transparentima s optužbama na račun najodgovornijih i u znak srdžbe prema nepoštivanju osnovnih ljudskih prava invalida, ostaviti ga pred gradskom vijećnicom. Imenom ću prozvati osobe za koje smatram da koče rad naše udruge, a svojedobno su se i same okoristile na račun invalida. Očekujemo barem vozilo, osobu za pomoć ili znatniju financijsku potporu - ogorčen je Kos.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook