Prethodni članak
Sljedeći članak

Iz Slovenije stiže nova Superoluja! Moguća je deblja tuča, uz jak vjetar - evo detalja gdje je najveća opasnost


Jučer smo bili svjedoci novog nevremena u vidu jakog vjetra i jakih pljuskova kiše. Srećom barem je izostala tuča. Nadamo se da će izostati i danas, no prognoze govore suprotno. Slovenski portal Neurje.si, koji se u proteklom vremenu pokazao kao vrlo precizan u projekcijama nevremena i prognozama, za danas prognozira nove oluje, koje se kreću od Austrije, ali će biti aktivne i u Sloveniji pa i u Hrvatskoj.

Evo što su objavili za danas na spomenutoj stranici

''Za danas smo objavili najvišu treću razinu opasnosti, jer nas u većem dijelu Slovenije očekuje vrlo olujna vremenska manifestacija. Unatoč činjenici da se trenutno pojavljuju neki pljuskovi, atmosfera će se brzo zagrijati, pa nas očekuju najviše dnevne temperature između 31 i 33 stupnja Celzijusa. Zbog prolaska vremenske fronte, očekuje nas razvoj vrlo jakih nevremena (superćelija) koje može prerasti u lokalno nevrijeme. Ovoga puta tijek razvoja olujnih stanica bit će malo južniji, jugoistočniji nego jučer - u većem dijelu Austrije te u austrijskoj Koruškoj i Sloveniji. Uz pojačan visinski vjetar (JET), prve jake olujne ćelije kreću prema našim mjestima, gdje nas očekuje intenzivan razvoj događaja. Današnji uvjeti povoljniji za formiranje jakih olujnih ćelija superćelijske prirode, jer će biti izuzetno vjetrovitog šišanja - u nižim slojevima puhati će vjetar južni prema jugozapadu, u višim slojevima puhati će vjetar jugozapadni prema zapadu. Bit će dostupno i dosta konvektivne energije - diljem regije snimamo između 2000 i 3000+ J/Kg CAPE.

Očekivani događaj: Prve jake olujne ćelije će sa austrijske strane stići na sjever, sjeveroistok zemlje i preseliti se u Hrvatsku, gdje će se popodne formirati jak olujni bend, koji će putovati prema Bosni i Srbiji. Ove olujne ćelije koje će se razvijati u blizini naše granice imat će potencijal da razviju deblju tuču, a probleme će opet uzrokovati jak vjetar. Zbog obilnih padavina ponegdje nas očekuju bujične poplave. Upozorenje vrijedi i prije udara groma.

Preporučujemo poseban oprez tijekom današnjeg dana u području koje je ocrtano ljubičastom bojom!''- kažu na FB stranici Neurje.si.

Nažalost, puno spomenute ljubičaste boje je i u Zagorju, tako da ćemo danas posebno strepiti. Nadamo se ipak da će sve skupa biti bitno blaže od ovi prognoza.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook