Prethodni članak
Sljedeći članak

Izbor novog ravnatelja bolnice u Krapinskim Toplicama podigao prašinu


Tjedan dana nakon izbora novog ravnatelja Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice dr. Duška


Tjedan dana nakon izbora novog ravnatelja Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice dr. Duška Cerovca, koji je zamijenio v. d. ravnatelja Ivicu Horvateka i dalje u bolničkim krugovima tinja nezadovoljstvo izborom novog ravnatelja. Smatra se da je trebalo pričekati ishod lokalnih izbora, jer je bolnica u vlasništvu Županije.

Četiri ponude

Riječ o velikoj zdravstvenoj ustanovi s više od 750 zaposlenika. Naime, Ivica Horvatek na mjesto v. d. ravnatelja došao je s 1. veljače ove godine nakon što je dugogodišnji ravnatelj bolnice dr. Marcel Majsec otišao u mirovinu. Dr. Majsec ipak se nije sasvim povukao već je dobio službeni status savjetnika. Navodno je bilo dogovoreno da će Horvatek v. d. ostati do lokalnih izbora i formiranja nove županijske vlasti. Zato je ovaj izbor mnoge iznenadio.

Za dr. Cerovca glasovalo je četvero članova Upravnog vijeća, a protiv je bio samo predsjednik Radničkog vijeća Zvonko Jagić. Samo se Upravno vijeće sastoji od pet članova, tri iz Županije (Boris Krizmanić - predsjednik, Ivan Šantek, Ljubica Žeinski) i dva iz bolnice (Žarko Bakran i Zvonko Jagić).

Molbe je podnijelo četvero liječnika, v. d. Ivica Horvatek, Duško Cerovec, Damir Plečko i Stanko Belina. Molbe Damira Plečka i Stanka Beline, navodno su okarakterizirane kao neozbiljne, s obzirom da se bave politikom. Kako smo uspjeli doznati, oni tužbe neće podnositi.

Ovaj je tjedan održan i skup radnika, zaposlenika bolnice na kojem je između ostalog bilo riječi o provedbi izbora ravnatelja bolnice. Radničko je vijeće nezadovoljno jer je njihov prijedlog bio da se s izborom ravnatelja pričeka do konstituiranja nove županijske vlasti, no njihov prijedlog s tri člana Upravnog vijeća protiv i jednim suzdržanim, nije prošao. Što kažu na to u Županiji?

Županija ne dovodi izbor u pitanje

- Upravno vijeće Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice koje predstavlja osnivača, Županiju, donijelo je odluku o izboru novog ravnatelja i izabralo između četvero kandidata dr. Duška Cerovca. Sigurna sam kako je Upravno vijeće donijelo odluku o izboru ravnatelja vodeći računa o uspješnosti rada bolnice, što bi nam svima trebalo biti najvažnije - rekla je zagorska županica Sonja Borovčak.

Dodala je i kako zna da je Radničko vijeće nezadovoljno, iako su svi kandidati bili iz bolnice i stručni doktori.

- Ljudi su zbunjeni vjerojatno zato što je dr. Horvatek bio v. d., pa se očekivalo da će i ostati ravnatelj, a Upravno je vijeće odlučilo drugačije. Posebnih konzultacija s Upravnim vijećem nismo imali, jer mi u Upravnom vijeću na kraju krajeva imamo odgovorne ljude koji o tome odlučuju - rekla je Borovčak.

Novi ravnatelj dr. Cerovec nije želio ništa komentirati, dok ne stupi na novu funkcija. Bez komentara bio je i dr. Horvatek.

Dr. Damir Plečko kaže kako se ne protivi izboru dr. Cerovca kao čovjeka i liječnika za ravnatelja bolnice, već samo izražava svoje neslaganje s načinom izbora ravnatelja i samim postupkom procedure.

- Nije se poštivala demokratska procedura. Molba dr. Beline i moja stavljene su na stranu i nisu razmatrane što pokazuje da je sve unaprijed dogovoreno - prokomentirao je dr. Plečko, ne ulazeći u neke veće rasprave o tome, jer na Upravnom vijeću, kaže, nije bio.

Dr. Stanko Belina ima malo više saznanja o provedbi izbora za ravnatelja.

- Dobio sam informaciju da su članovi Upravnog vijeća, predstavnici Županije, pola sata prije sjednice Upravnog vijeća za izbor ravnatelja bili kod savjetnika v.d. ravnatelja dr. Majseca što upućuje da se u njegovom uredu dogovaralo tko će biti novi ravnatelj, umjesto u uredu županice. Vlasnik Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju je KZŽ i ona bi trebala odrediti tko će njome upravljati i tko će biti odgovaran - rekao je dr. Belina, dodavši kako to sve upućuje na parafriziranu parolu: ''I poslije Tita Tito, i poslije Majseca Majsec''.

Krizmanić negira stranačke dogovore

Dr. Belina dovodi u pitanje i samu proceduru izbora.

- Bilo je nepravilnosti kod procedure izbora ravnatelja. Zapisničarka je izbačena van, a ostali su samo članovi Upravnog vijeća što dovodi u pitanje vjerodostojnost Upravnog vijeća u segmentu izbora ravnatelja - rekao je dr. Belina, naglasivši kako on neće ništa osporavati, ali da ponavlja kako bi za izbor ravnatelja odgovorna trebala biti županijska vlast.

Predsjednik Upravnog vijeća bolnice Boris Krizmanić kaže kako je postupano prema zakonu.

- Izbor za ravnatelja bolnice nismo odgađali, jer bi za to trebali postojati vrlo važni razlozi. Postupili smo prema propisima i zakonima koji nam određuju rokove za raspisivanje natječaja. Svi su članovi Upravnog vijeća imali uvid u molbe svih četvorica kandidata i svi su kandidati razmatrani jer su ispunjavali uvjete - rekao je Krizmanić, dodavši kako sa njegove strane nije bilo nikakvih službenih dogovora na stranačkoj razini.

Da li je bilo kakvih stranačkih dogovora s druge strane nije upoznat. No, prema njegovu mišljenje politika u bolnici ne bi trebala biti primarna. Taj dan, veli nije bio u uredu dr. Majseca.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook