Prethodni članak
Sljedeći članak

Izbori 2009.: Tko su kandidati za vruće fotelje?


Kad političke stranke još uvijek ne žele otkriti karte, pokušali smo kroz političke kuloarske priče doći do imena kand



Kad političke stranke još uvijek ne žele otkriti karte, pokušali smo kroz političke kuloarske priče doći do imena kandidata za mjesto župana i gradonačelnika zagorskih gradova.

Vrijeme lokalnih izbora neumitno se približava. Prvi puta na izravnim izborima birat će se župani, načelnici i gradonačelnici. Zbog toga javnost najviše intrigiraju imena mogućih kandidata.

No, stranke su do sada otkrile vrlo mali broj imena. Neke niti jedno. O nekim se imenima u javnosti govori više, o nekima manje. Neki vrebaju iz prikrajka, drugi su vrlo sigurni u svoju pobjedu.

Uz one kandidate koji su službeno potvrđeni, pokušali smo sumirati podatke, dodajući i ona imena o kojima se šuška u političkim kuloarima. Ovaj puta ograničili smo se na županiju i zagorske gradove.

Mjesto župana

Jedini čija je kandidatura poznata i koju su javno obznanili i čelnici stranke je ona Anđelka Topolovca (HNS i DC-a) i SDP-a Siniše Hajdaša Dončića.

Upload slika i fotografija

Anđelko Topolovec kandidat HNS i DC-a

Upload slika i fotografija

Siniša Hajdaš Dončić, SDP-ov kandidat za župana

Dok se među HDZ-ovim kandidatima vrte Mato Regvar, Ivica Zaplatić i Stjepan Merkaš,. Iz igre nikako ne treba otpisati Vlastu Hubicki (HSS), kao ni Stanka Belinu (ZDS).

Gradonačelnici

Već je dugo vremena jasno kako bi se u našem glavnom gradu Krapini, glavna bitka mogla voditi između Josipa Horvata (HDZ) i Željka Vincelja (HNS). S druge strane i u Zaboku je možda najsigurnije tipovati na dvoboj i to između Rajka Fureša (HDZ) i Ivana Hanžeka (SDP). I središte istočnog dijela županije, Zlatar, nudi dvoboj i to između Miroslava Kopjara (HDZ) i Marijana Đureka (HNS).

Oroslavje kao naša najpolitičkija sredina nudi i najviše kandidata. To su Ivan Tuđa (SDP), Milan Babić (HDZ), Danica Hursa (HNS) i Mladen Hren (HSS). U susjednoj Donjoj Stubici za sada se spekulira s imenima Branka Kebeta (HSS), Jasne Marije Cerc (HSU) i jedinog poznatog nezavisnog kandidata Juraja Srebačića.

Naš najmanji grad Klanjec mogao bi dobiti gradonačelnika u dvoboju Žarka Broza (HSLS) i Željka Kolara (SDP). U Pregradi pak pitanje tko će se suprotstaviti Vilmici Kapac. Hoće li to iz redova SDP-a biti Ana Krušlin ili mladi lav Marko Vešligaj.


ŽUPANIJA
HDZ - Mato Regvar, Ivica Zaplatić, Stjepan Merkaš
HSS – Vlasta Hubicki
SDP – Siniša Hajdaš Dončić
HNS – DC Anđelko Topolovec
ZDS – Stanko Belina

GRADOVI

Krapina

HDZ - Josip Horvat
HNS/SDP - Željko Vincelj

Zabok
HDZ – Rajko Fureš
SDP/HSS/HNS – Ivan Hanžek

Zlatar
HDZ – Miroslav Kopjar
HNS/SDP/HSS – Marijan Đurek

Oroslavje
SDP – Ivan Tuđa
HDZ – Milan Babić
HNS – Danica Hursa
HSS – Mladen Hren

Pregrada
HDZ – Vilmica Kapac
SDP – Ana Krušlin, Marko Vešligaj

Donja Stubica
HSS – Branko Kebet
HSU/SDP – Jasminka Marija Cerc
Nezavisni – Juraj Srebačić

Klanjec

HSLS/HDZ – Žarko Broz
SDP – Željko Kolar

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook