Prethodni članak
Sljedeći članak

Izložba radova mentalno retardiranih osoba

Prošli petak, subotu i nedjelju od 18 sati mogla se u donjostubičkoj Galeriji Stub-kluba u Topličkoj 5 posjetiti proda


Prošli petak, subotu i nedjelju od 18 sati mogla se u donjostubičkoj Galeriji Stub-kluba u Topličkoj 5 posjetiti prodajna izložba božićnih čestitki, ogrlica, svjećnjaka, adventskih vijenaca i drugih ukrasa sa božićnim motivima.

Autori izložbe bili su članovi Društva za pomoć mentalno retardiranim osobama Krapinsko-zagorske županije i to klubovi Sunce iz Zaboka i Katarinčica iz Krapine. Predstavili su niz prekrasnih radova - od čestitki, slika, ogrlica, svijeća, advenstkih vijenaca, raznih figura, skulptura, vaza i stolnjaka.

U društvu još djeluje i klub Zečić iz Orehovice, i odnedavno Kuna Pregrada.

Uz šest štićenika, otvorenju su prvog dana prisustvovale i jedna od voditeljica kluba Sunce Slađana Šimec, tajnica Društva za pomoć mentalno retardiranim osobama Krapinsko-zagorske županije Krapina - Franciska Mužar i voditeljica Društva - Jasna Vukoja koja je prezentirala rad Društva, koje djeluje od 1978. godine, 1992. registrirano je u udrugu, kao jedinstvena i neprofitna organizacija za pomoć i unapređenje kvalitete življenja osoba s mentalnom retardacijom i njihovih obitelji.

Okuplja i potiče roditelje, njihove prijatelje, stručne radnike i druge da svojim radom pomažu osobama s mentalnom retardacijom kako bi se osjećale ravnopravnim članovima sredine u kojoj žive. Radi poboljšanja kvalitete življenja čitavih obitelji sa retardiranim članom, Društvo je osnovalo klubove kao oblik zbrinjavanja i okupljanja osoba s mentalnom retardacijom.

Program se provodi kroz radionice za razvoj socijalnih vještina, kreativno izražavanje, sportsko-rekreativne aktivnosti, podršku pri uključivanju u kulturno rekrecijska zbivanja koje nudi lokalna zajednica, samozastupanje u okviru skupina.

Aktivnosti provode jedna stalno zaposlena stručna osoba i tim educiranih vanjskih stručnih suradnika, roditelja i volontera, uz brojne financijske potpore njihovim projektima. Uspostavljena je i inozemna suradnja, pa će tako u svibnju sljedeće godine po treći puta ići u Klagenfurt.

Pojavljuju se i na mnogim priredbama u svojim lokalnim zajednicama - nedavni Medeni sejem Krapina, obilježavanje Međunarodnog dana invalida na centralnoj proslavi u Krapini (dobili su Povelju grada za doprinos razvoja civilnog sektora), u Srednjoj školi Zabok organizirali su predavanje o volonterskom radu uz izložbu radova, kao i u osnovnoj školi Pregrada. Nedavno su uspostavili suradnju s gornjostubičkom Donom - darovali su im čestitke, sklapali etikete, a zauzvrat su dobili njihove proizvode. Sklopit će i ugovor, a korisnici će posjetiti Donu, u sklopu projekta socijalno osviješteno gospodarstvo.


Još članaka iz "Vijesti"

Facebook