Prethodni članak
Sljedeći članak

Izložba zagorske umjetnice izazvala velik interes u susjednoj državi

Klanječka slikarica Maja Vukina Bogović prvi put izlaže u Srbiji


U Likovnoj galeriji „Čedomir Krstić” u Pirotu tijekom srpnja otvorena je izložba naše zagorske umjetnice Maje Vukine Bogović pod nazivom „Četiri elementa“. Tijekom proteklih tjedana ljubitelji likovne umjetnosti u Srbiji bili su u prilici pogledati radove kroz koje se provlače četiri motiva: bikovi, morske dubine, zagorski pejzaži i ženski aktovi.

Naime, umjetnica je kroz ta četiri motiva prikazala četiri elementa – vatru, zemlju, vodu i zrak.– I prije sam željela izlagati u Srbiji, jer svake godine putujemo u Srbiju, tako smo prošle godini bili na Zlatiboru, u Beogradu i Novom Sadu. Kada sam tražila galerije koje imaju natječaje naišla sam na Pirot i odmah se dogodila neka povezanost. Iskreno nisam baš gajila nadu, no imala sam veliku želju izlagati u Pirotu – ispričala nam je Maja čija je izložba u Srbiji imala popriličan odjek i u tamošnjim medijima.

Četiri elementa u slikama
– Moje slike su uvijek prvo crtež kojim sama sebi objašnjavam što želim prikazati, a kasnije krećem s nanošenjem lazurnih tonova te ako slikam na platnu sliku gradim pastama koje sama radim od kvarcnog pijeska, raznih materijala, papira i sl. kako bih dobila reljef. U taj reljefni dio interveniram s drvenim štapićima i špahtlama kako bih dobila razne strukture kojima želim naglasiti pokret, mišiće, kretanje tijela, nagib dijela pejzaža ili što već slikam. Koristim i metalne folije kojima označavam igru svijetlosti i na taj način pri kretanju ispred slike događaju se razne refleksije, nešto poput zamućenog ogledala. Kada se svi ti slojevi osuše krećem s crtanjem, najčešće tvrdim kredama kojima još više definiram nacrtano i na neki način stavljam okvire na plohe te time kroz kiparsko razmišljanje stvaram završni dio kombiniranjem i slaganjem ploha koje omeđuje crtež – opisala je proces nastanka svojih likovnih djela naša poznata slikarica.

Slika „Trsje“ izložena je na skupnoj izložbi u Cannesu
Klanječka slikarica je svojim izložbama već odavno prešla okvire „Lijepe naše“, a osim izlaganja u Srbiji, među novije uspjehe treba ubrojiti i to da je Majina slika "Trsje" nedavno bila izložena na skupnoj izložbi u Cannesu. Maja, kako nam otkriva, trenutno radi na novim slikama koje će također biti vezane na četiri elementa, priprema izložbu s umjetnicama i kolegicama u Zaboku za Dan žena 2023., a radi i na suradnji te otkrivanju akademskih umjetnika koji su iz Zagorja. Svestrana Klanjčanka odnedavno je imenovana ravnateljicom Gradske knjižnice u Krapini gdje također planira mnoštvo aktivnost.

– Pripremamo se za Tjedan kajkavske kulture, Mjesec Hrvatske knjige te Dan grada, a također razmišljamo o planovima, projektima i programima za sljedeću godinu. Pripremamo radionice, gostovanja, promocije, čitanje, izložbe – najavljuje Vukina Bogović.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook