Prethodni članak
Sljedeći članak

Janezi" i "Jožeki" mogu i skupa

Autor: Mladen Mandić Da Slovenci i Hrvati, osim stalnih trzavica, incidenata i problema, mogu i drukčije, pokazalo se u


Autor: Mladen Mandić

Da Slovenci i Hrvati, osim stalnih trzavica, incidenata i problema, mogu i drukčije, pokazalo se u subotu poslijepodne na pograničnim prijelazima dviju susjednih općina - Zagorskih Sela s hrvatske strane te Podčetrtka sa slovenske.

Uz samu je granicu nakon zajedničke svečane sjednice čelnika dviju upćina, nizom sportskih natjecanja - biciklističkom utrkom, pješačkim pohodima, maratonom "Rokov tek" i malonogometnom utakmicom dviju općina, uz tamburaše i zajedničko druženje mještana s jedne i druge strane Sutle te obilja domaćih delicija, i službeno proglašena zajednička međudržavna turistička zona "Sutla - dolina izvora zdravlja".

Kako su istaknuli čelnici dviju općina, Željko Kodrnja i Marjan Drofenik, težit će se da Sutla, naročito kad se i Hrvatska uz Sloveniju nađe u EU, bude poveznica između dviju država, a ne crta razdvajanja koja je u posljednje vrijeme jedne od drugih sve više udaljavala. Uzajamnu suradnju te dvije općine prvenstveno vide u turizmu. Slovenske Terme Olimia iz Podčetrtka, koje su već postale vlasnici Tuheljskih toplica, misle kroz nekoliko godina investirati i odmah preko puta - u hrvatskoj Harinoj Zlaki.

Zajedničke turističke akcije moguće su i organizacijom izleta i posjeta objektima zagorskog seoskog turizma, kojih sve više niče uz samu granicu. Prijelaz državne granice putnicima i izletnicima na pješačkim i biciklističkim stazama te vodenim putevima, s turističkom dozvolom i osobnim dokumentom, odsad će biti moguć i na poograničnim prijelazima u Harinoj Zlaki i Plaviću s hrvatske, odnosno u Vonarju i Sedlarjevu sa slovenske strane.

Siboličnom povorkom koju su predvodili tamburaši Zelenjaka, bez pokazivanja osobnih dokumenata, to je u subotu učinjeno i na brvi preko Sutle u Harinoj Zlaki. Sve je pak nastavljeno zajedničkim kulturnim programom na bazenima Aqualune.

Svoj je blagoslov zajedničkom turističkom povezivanju dao i poslanik EU-a u Sloveniji Irac Ervan Fuare.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook