Prethodni članak
Sljedeći članak

JAVLJAJU SUSJEDI: Danas je moguć razvoj superćelijih oluja, ali i nevrijeme s gustom tučom!


Prognoza koju je Neurje.si za danas objavio u četvrtak nije se bitno promijenila. Zbog nadolazeće fronte i velike zalihe konvektivne energije danas poslijepodne na sjeveroistoku Slovenije moguća su jaka grmljavinska nevremena koja mogu prerasti u lokalne oluje, a sudeći po smjeru kretanja oluja, sličan nas scenarij kao i jučer čeka u našim krajevima. 

ŽESTOKO U SLOVENIJI: Pala je tuča neobičnog oblika, pogledajte smjer kretanja

- Ovoga puta glavni događaj bit će u Austriji, ali tek možemo očekivati ​​razvoj prvih olujnih ćelija u Sloveniji (Štajerska). Oluje će zatim putovati prema sjeveroistoku, gdje će jačati. Na raspolaganju je dosta konvektivne energije - 2000 j/Kg, a dominirat će i uvijanje vjetrova u nižim slojevima atmosfere - moguć razvoj superćelijskih oluja. Osobito u blizini granice s Austrijom može se razviti lokalno nevrijeme s gustom tučom! Lokalno nevrijeme može se pojaviti i izvan ucrtane zone, no ovoga puta meteorološki modeli glavni događaj dodjeljuju SI dijelu Slovenije i Austriji. Zbog složenosti nastanka i lokaliteta nastanka, oluje su teže predvidljive pa su moguća odstupanja od prognoze. Točno mjesto pojave pojedinih oluja nije moguće unaprijed predvidjeti. Naše prognoze služe samo u informativne svrhe i ne predstavljaju upozorenja na opasne vremenske prilike, stoga nemojte donositi važne odluke na temelju ovih prognoza - upozorava Neurje.si.

Salatko o tuči: Sutra nas čeka repriza u Zagorju, a tuča koja je pala u Sloveniji sve je češća

Pretežno sunčano i većinom vrlo vruće bit će danas u Hrvatskoj, piše DHMZ. U unutrašnjosti i Istri moguć je pljusak s grmljavinom, a popodne na sjeveru i izraženiji. Vjetar će biti slab do umjeren jugozapadni, na sjeveru i sjeveroistočni, na moru mjestimice južni i jugoistočni, a najviša temperatura većinom od 33 do 38 °C.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook