Prethodni članak
Sljedeći članak

Javna rasprava o Detaljnom planu uređenja Oroslavja

Do 24. listopada trajao je javni uvid u izmjenu Detaljnog plana uređenja Oroslavja centar-jug. Održana je i javna raspra


Do 24. listopada trajao je javni uvid u izmjenu Detaljnog plana uređenja Oroslavja centar-jug. Održana je i javna rasprava na kojoj su na pitanja zainteresiranih građana odgovarali dr. Nenad Lipovac, izrađivač plana i gradonačelnik Ivan Tuđa.


Riječ je o prostoru koji se nalazi između ulica Milana Prpića i Andrije Gredičaka, od Oro-trga prema Orokonfekciji.

Budući je plan ovog prostora napravljen već ranije, sada se u plan unose promjene, a koje su omogućene dozvolom Konzervatorskog zavoda da se planirane zgrade mogu ujednačiti s visinom zgrade na Oro trgu. Dr. Lipovac u svom je planu zamislio da buduće zgrade u kaskadi padaju po broju katova, tako da prva ima četiri, a posljednja jedan kat. Tako bi zgrada koja je sada u fazi gradnje mogla dobiti uz sadašnja dva, još dva kata.

Pitanje katnosti

No, takva se ideja ne sviđa drugim investitorima. Petar Tadić koji je vlasnik susjedne parcele zatražio je da katnost za sve bude ista i zapravo je pitanje katnosti izazvalo najviše rasprave. I obitelj Kovač, koja je vlasnik dijela zemljišta na tom prostoru ne slaže se s idejom dr. Lipovca o kaskadi, obrazlažući to visinom zgrade Orokonfekcije koja s druge strane zatvara ovaj prostor.

Kako je prema informaciji dr. Lipovca Trgostil odustao od dogovora s Gradom da dozvoli produženje puta koji vodi uz Robnu kuću i koji bi se trebao pretvoriti u polujavnu prometnicu, povećan je i promijenjen broj parkirališnih mjesta. Petar Grljač upitao je kako je moguće da Trgostil odustane od gentelmanskog dogovora, na što mu je odmah odgovorio direktor Robne kuće Ivan Mlinarić da to nije točno i da Trgostil od dogovora nije odustao jer mu to nikako nije u interesu. Gdje je nastala greška u komunikaciji nije poznato, ali je dogovoreno da dr. Lipovac u plan vrati put prema prvobitnoj zamisli.

Arhitekt Damir Veverec prigovorio je da nisu istaknuti grafički prilozi na vidljiva mjesta te je među ostalim napomenuo kako je on protiv katnosti na tom prostoru i da građani imaju pravo na kvalitetan život. Rasprava je zaključena dogovorom da će se vlasnici parcela na kojima je predivđena gradnja susresti još jednom, gdje će pokušati usuglasiti zajednički prijedlog koji će onda proslijediti izrađivaču plana

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook