Prethodni članak
Sljedeći članak

Je li županijski proračun preoptimističan?


Na posljednjoj sjednici skupštine KZŽ donesen je proračun za 2009. godinu. Protiv je i ovaj put bila oporba.


Sku


Na posljednjoj sjednici skupštine KZŽ donesen je proračun za 2009. godinu. Protiv je i ovaj put bila oporba.


Skupština Krapinsko-zagorske županije prošlog je četvrtka na svom posljednjem ovogodišnjem zasjedanju donijela proračun za 2009. godinu u iznosu od 176 milijuna kuna. Novi proračun je za 19 posto veći nego što je to bio u godini koja je na izmaku. Prema riječima zagorske županice Sonje Borovčak proračun županije je realan, razvojni i socijalan s naglaskom na razvoj gospodarstva, zaštitu okoliša i ulaganje u obrazovanje i socijalne programe.

Oporba ima svoje, a vlast svoje podatke


Protiv donošenja ovakvog proračuna bila je oporba HDZ i ZDS-HSLS, koji su tvrdili da je proračun preoptimističan i dobrim dijelom nerealan, jer su i Hrvatska, a time i Krapinsko-zagorska županija zahvaćene svjetskom krizom. Predsjednik ZDS-a dr. Stanko Belina smatra kako treba napraviti rebalans proračuna u svibnju sljedeće godine, nakon lokalnih izbora. Županijskoj vlasti zamjera kontinuitet širenja čitavih osam godina nepotvrđenog optimizma u realizaciji projekata.

Upload slika i fotografija

Predsjednik ZDS-a dr. Stanko Belina

- Ova je županija pri dnu po prosječnim plaćama i gospodarskom razvoju, dovoljno je pogledati gospodarstvo i razvoj u Varaždinu i Međimurju - upozorio je Belina, ne podržavši županijski proračun. Dožupan za gospodarstvo KZŽ Zorko Vidiček u obranu županije prezentirao je podatke o pozitivnim ulaganjima u srednje i malo poduzetništvo. Ustvrdio je i kako gospodarski rast svih ovih godina nije slučajan. – U gospodarstvo je županija u 1016 programa uložila 580 milijuna kuna, a naš je gospodarski rast u odnosu na rast u državi veći.

- Nastavljamo dalje sa započetim projektima, nastavljamo sa županijskim kreditnim linijama i s novim potporama u poljoprivredi. Nismo išli u ulizivanje biračima i nerealnim stavkama. Proračun je realan, temelji se na postignutim gospodarskim rezultatima koji su vidljivi u zadnjih osam godina – govorio je dožupan Vidiček. Da su kreditne linije upitne, ukoliko nemate izvornog svježeg kapitala, smatra pak Bojan Bosek iz HSLS-a, te dodaje kako nas kriza još nije dotakla.

U finalu 27:15

Oporbu su pozitivni gospodarski podaci začudili, pitajući se odakle su oni. Vidiček je odgovorio kako su svi podaci javno publicirani, i dio su statistike koja se prati u Hrvatskoj. Na kraju je proračun, iako uz protivljenje oporbe donesen, sa 27 glasova za i 15 protiv.

Županijski vijećnici prihvatili su i prijedlog društvenog ugovora o osnivanju trgovačkog društva ''Piškornica'' d.o.o., regionalni centar za gospodarenje otpadom.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook