Prethodni članak
Sljedeći članak

Jeftiniju cestarinu traže i zagorski gospodarstvenici

Zaključak Županijskog poglavarstva, kojim se od Vlade traži smanjenje cestarine za 3. i 4. kategoriju vozila s područja


Zaključak Županijskog poglavarstva, kojim se od Vlade traži smanjenje cestarine za 3. i 4. kategoriju vozila s područja Krapinsko-zagorske županije na dionici autoceste Zabok – Krapina za 56%, koje bi vrijedilo do puštanja u promet nove spojne ceste Zabok – Krapina, podržala je i Strukovna grupa za cestovni promet županijske gospodarske komore na svojoj prošlotjednoj sjednici.

Zagorski gospodarstvenici isto tako traže od Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka omogućavanje prometovanja teretnim vozilima Krapinsko-zagorske županije zagorskom magistralom od Mokrica do Zaprešića, točnije županijskom cestom Ž2196.
Trećim zaključkom sa spomenute sjednice najavljeno je slanje dopisa Autocesti Zagreb –Macelj d.o.o., kojim će se tražiti njezino očitovanje o mogućnostima komercijalnog popusta za 3. i 4. kategoriju vozila s područja Krapinsko zagorske županije te izdavanju R1 računa.

Rok za očitovanje 15. svibnja

O svim ovim prijedlozima, odnosno zahtjevima, zagorska Strukovna grupa za cestovni promet traži od nadležnih da se očituju do 15. svibnja ove godine, a da bi taj rok uistinu mogao biti ispoštovan, može se naslutiti iz popisa osoba koje su nazočile sjednici.
Uz predstavnike Krapinsko-zagorske županije, pojedinih gradova i općina te, naravno, predstavnike Hrvatske gospodarske komore i Obrtničke komore, prisutni su bili i predstavnici nadležnog ministarstva te član Uprave Autoceste Zagreb- Macelj d.o.o. Aleksandar Čaklović.

Najskuplja cestarina u Hrvatskoj

Ako se ipak mjerodavni, kao mnogo puta do sad, ogluše o zagorske zahtjeve, za sada još nije poznato na koji način će zagorski gospodarstvenici, prije svega autoprijevoznici, nastaviti borbu protiv svojevrsne diskriminacije, kako bi se mogla okarakterizirati činjenica da se na do sad puštenim u promet dionicama Autoceste Zagreb –Macelj plaća najskuplja cestarina po jednom kilometru u Hrvatskoj.

I dok je za prvu i drugu kategoriju vozila do izgradnje spojne ceste Zabok - Krapina osiguran popust, vozila treće i četvrte kategorije plaćaju punu cijenu, što je još prilikom donošenja navedenog zaključka Županijskog poglavarstva dožupan Zorko Vidiček nazvao udarom na zagorsko gospodarstvo. Hoće li to tako shvatiti i hrvatska Vlada, vidjet će se nakon 15. svibnja.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook