Prethodni članak
Sljedeći članak

Jerneić: "Ne vodimo Zagorje u prometnu izolaciju"

Državni tajnik za promet, Branimir Jerneić
- Ne vodimo Zagorje u prometnu izolaciju nego baš suprotno, u prugu Zabok Za


Državni tajnik za promet, Branimir Jerneić

- Ne vodimo Zagorje u prometnu izolaciju nego baš suprotno, u prugu Zabok Zagreb u iduće ćemo 3 godine uložiti 320 milijuna kuna – poručio je zagorskoj javnosti državni tajnik za promet, Branimir Jerneić.

Prema njegovim riječima ukupno će se u Hrvatskoj u sljedeće 3 godine u svih 600 kilometara regionalnih pruga uložiti 710 milijuna kuna, od čega će na 100 kilometara zagorskih pruga stići će oko 400 milijuna.

Na tiskovnoj konferenciji u prostorijama HDZ-a u Krapini Jerneić je takvo ulaganje pojasnio skorim početkom elektrifikacije i modernizacije za Zagorje vitalne „štreke“ Zabok – Zagreb, koja će kad njom prostruji električna energija, prema njegovim riječima, postati dio prigradskog zagrebačkog prometa.

– Vlakovi će moći „potegnuti“ do 120 na sat, na dan će ih prometovati čak 80, što je 3 puta više nego što nam je ostavila bivša vlast – jasan je bio Jerneić.

Čeka se samo da Grad Zabok promijeni prostorni plan, kako bi jedna mješovita zona građenja bila prenamijenjena za potrebe novih „kolosijeka“. - Odlično surađujemo sa Zabokom i oni su najavili da će se sve riješiti u 6 mjeseci, pa vjerujemo da će tako i biti – istaknuo je Jerneić. Za vožnju na pokaz do Zagreba ipak će nam trebati, rekao je, i subvencije iz županijskog proračuna jer Grad Zagreb i Zagrebačka županija na taj način organiziraju takvu vrstu vlakova.

Međunarodni vlak zamijenio ubrzani


Državni tajnik osvrnuo se i na 'SDP-ov igrokaz i paljenje svijeća zbog odlaska posljednjeg međunarodnog vlaka iz Zagorja'. – Vlak je premješten na prugu preko Koprivnice jer je nacionalni cilj što brža veza s Budimpeštom, a na onom pravcu vozi se sat vremena kraće, no Zagorje nije izgubilo – poručio je Jerneić jer međunarodni je vlak zamijenio ubrzani.

– U njemu je jeftinija karta, nema kašnjenja zbog zadržavanja na granici, a i ekonomska logika vožnje preko Zaboka nije baš, rekao je, Zagorcima išla na ruku jer npr. u prosincu prošle godine za taj je vlak na našem najvažnijem kolodvoru u županiji, zabočkom, prodano svega 14 karata – pojasnio je Jerneić.

Obnova pruge za Đurmanec


Zaboravljene nisu niti ostale pruge. Samo u ovoj godini u krapinski pravac tj. na dionicu od Krapine do Đurmanca ulaže se 10 milijuna kuna. – Dosad se tamo vozilo 10 na sat, a nakon ove obnove brzina će se povećati na 60 kilometara. Također povećali smo osovinsko opterećenje pa će pruga biti od iznimne koristi za teretne vlakove i gospodarstvo, pogotovo Vetropack Stražu – ispričao je Jerneić, naglasivši da je na đurmanečkom pravcu u suradnji sa Slovencima uređen jedan tunel što bi mogao biti dobar model i za pokretanje Sutlanske pruge, gdje se također čeka slovenski pristanak.

Sutlanska pruga čeka Slovence
- Sutlansku prugu građevinski možemo riješiti za 100 dana, no problem je što trasa prolazi kroz katastarski slovenski teritorij pa sve ovisi o dogovoru dviju država – ispričao je Jerneić naglasivši da očekuje da će nova slovenska vlada imati razumijevanje za ovaj problem jer riječ je o projektu od zajedničkog interesa. Problem je što Slovenija traži ishođenje nove građevinske dozvole, a Hrvatska se poziva na Ugovor iz 1996. kojim je našoj strani omogućeno održavanje pruge.

– Bivša vlast tu je prugu zatvorila, a sada su im puna usta priča o potrebi njezine revitalizacije i navodnoj brizi za Zagorje – poručio je o ovom problemu državni tajnik. Završetkom ove pruge preko Rogaške Slatine i Rogatca, zaključio je, zatvorio bi se željeznički krug u Zagorju.

Za stubičku prugu Jerneić je pozvao jedinice lokalne samouprave da se uključe u uređenje kolodvora i putničkih zgrada jer samo na taj način će putnici dobiti odgovarajući komfor, a pruga ostati faktor razvoja toga kraja.

Konferenciju o prugama u Zagorju, državni je tajnik zaključio jasnom porukom - oni koji u Zagorju realiziraju projekte su HDZ-e i naši saborski zastupnici, od sadašnje županijske vlasti znam samo 2 projekta, zagorskog purana i vinske ceste, na kojima zasad postoje samo table – zaključio je Jerneić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook