Prethodni članak
Sljedeći članak

Jeste li znali? Pijanim vozačima, uz kaznu, policija uvijek naplati još jednu stvar

  • policija kazna kazne

    Foto: Ilustracija/ Pixsell


Upravljanje motornim vozilima s više od 0,5 promila alkohola u krvi težak je prometni prekršaj, no, naravno,  težina pa tako i kazna koja zbog pojedinog prekršaja slijedi, ovisi o utvrđenoj količini alkohola u krvi vozača.

Na primjer, ukoliko policija utvrdi da je vozač vozio pijan, s 0,9 promila alkohola u krvi, dobit će novčanu kaznu i vrlo vjerojatno ostati bez vozačke dozvole na, najčešće, mjesec dana.

Ako je količina alkohola u krvi, recimo, bila 1,4, opet će slijediti novčana kazna, no, znatno veća, a isto tako velika je vjerojatnost da bez vozačke ostanete i na tri mjeseca.

No, ako 'napušete' preko 1,5 promila, onda ste u malo većim problemima. Kao prvo, u tom slučaju policija vas obavezno mora odvesti u policijsku postaju i 'zatvoriti' u posebnu prostoriju dok se ne otrijeznite, odnosno, dok vam razina alkohola u krvi ne padne ispod 0,5 promila.

U policijskoj terminologiji u tom slučaju se kaže da je vozaču "određeno zadržavanje te je smješten u za to predviđene prostorije policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva".

E tada se nećete tako lako izvući. Tada policija podnosi i optužni prijedlog, vodi vas na sud, koji va izriče kaznu. Ako niste recidivist, odnosno, ako u protekle tri godine niste počinili takav prekršaj, možete očekivati da ćete dobiti 1300 eura kazne i biti bez vozačke dozvole šest mjeseci.

Dakako, sve to zavisi od slučaja do slučaja, ali riječ je o najčešćim visinama kazni kakve primjećujemo proteklih mjeseci za takve prekršaje.

E sad, ono što mnogi ne znaju jest činjenica da policija kad vam 'napiše kaznu' zbog vožnje u pijanom stanju, uz kaznu vam uvijek naplati i još jednu stvar - trošak alkotestiranja.

Ako idete na sud, policija u svom optužnom prijedlogu također uvijek predlaže i da vam plaćanje troška alkotestiranja naloži sud, koji, doduše, to ne mora napraviti, no, prema dosadašnjoj praksi, sud ako utvrdi da ste krivi, uglavnom će vam naložiti i plaćanje troška alkotestiranja.

Cijena tog troška dugo se nije mijenjala. Prije je iznosila 80 kuna, a sada se samo preračunala u eure te iznosi 10,61 eura.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook