Prethodni članak
Sljedeći članak

Još jedno priznanje: Krapinsko-zagorska županija po ulaganjima u obrazovanje najbolja u Hrvatskoj


Krapinsko-zagorska županija je po ulaganjima u obrazovanje prva županija u Hrvatskoj, s uloženih 696 eura po svakom stanovniku u 2023. godini – pokazuje analiza konsolidiranih proračuna hrvatskih županija za 2023. godinu od strane portala župan.hr. Na drugom je mjestu Varaždinska županija sa 647 eura te na trećem Požeško-slavonska, koja je po stanovniku izdvojila 571 euro ili  18 posto manje od vodeće Krapinsko-zagorske županije.

Župan Željko Kolar ističe da je ulaganje u obrazovanje prioritet Krapinsko-zagorske županije, što je pokazala ova te čitav niz drugih analiza u posljednjih desetak godina. „Uvijek iznova ponavljamo da obrazovanje nije trošak, već najbolja investicija za dugoročni razvoj naše županije. Bez kvalitetnog obrazovanja nema ni kvalitetnog kadra za tržište rada te samim time ni razvoja gospodarstva. Od financijski najvećih projekata u 2023. godini izdvajamo završetak Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu u Zaboku, izgradnju potpuno nove zgrade Područne škole Laz Bistrički, kompletno uređenje Područne školu Gorjakovo na području Grada Pregrade te nastavak osiguravanja besplatnog prijevoza učenika naših osnovnih i srednjih škola. Čitavo smo vrijeme radili i na novim projektima, tako da u narednom razdoblju očekujemo dogradnju ili izgradnju čak 19 škola i 8 sportskih dvorana diljem Krapinsko-zagorske županije“, poručuje župan Kolar te dodaje da Županija kroz čitav niz projekata i aktivnosti ulaže u unapređenje obrazovne infrastrukture, podršku nastavnicima i osiguranje najboljih uvjeta učenicima u svim zagorskim osnovnim i srednjim školama.

Županija je u proteklim godinama provela čitav niz energetskih obnova školskih zgrada, izgradila nekoliko sportskih dvorana, kontinuirano sufinancirala radne bilježnice te samo u 2023./2024. godini isplaćivala čak 508 učeničkih i studentskih stipendija. „Naš su cilj jednaka dostupnost, jednaki uvjeti i jednaka kvaliteta obrazovanja u svakom kutku naše županije. Posebno ističem velik napredak u brizi za učenike s poteškoćama u razvoju te činjenicu da će, samo kroz naš projekt Baltazar, čak 102 učenika zagorskih škola ove školske godine imati podršku pomoćnika u nastavi. Županija školama i nastavnicima pruža i potporu u radu s darovitom djecom i to kroz opremanje škola potrebnim nastavnim i didaktičkim sredstvima i pomagalima, opremanje kabineta i podizanje stručnih kompetencija nastavnika, zatim provodi program Građanskog odgoja i obrazovanja u 30 osnovnih škola te program Škola i zajednica u svim srednjim školama“, dodaje zamjenica župana Jasna Petek, dok pročelnica nadležna za obrazovanje Mirjana Smičić Slovenec naglašava da je Krapinsko-zagorska županija svjesna da su kvalitetni nastavnici i stručni suradnici okosnica uspješnog obrazovnog sustava. „Tijekom cijele godine ulažemo u poboljšanje radnih uvjeta, a prije nekoliko dana – na Svjetski dan učitelja smo svim djelatnicima u našim školama i simbolično zahvalili na svemu što čine tijekom svih 12 mjeseci u godini“, zaključuje pročelnica Smičić Slovenec.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook