Prethodni članak
Sljedeći članak

Još uvijek se traga za majkom: Tko je u četvrtak ostavio bebu staru dva tjedna

N 2021 0297955 N - tako glasi šifra u KBC-u Zagreb pod kojom je registriran dječačić ostavljen u četvrtak navečer u kući na području Zagreba.To mu je trenutačno ime i prezime. Jer drugog, za sada, nema


N 2021 0297955 N - tako glasi šifra u KBC-u Zagreb pod kojom je registriran dječačić ostavljen u četvrtak navečer u kući na području Zagreba.To mu je trenutačno ime i prezime. Jer drugog, za sada, nema.
Mališan je smješten na dojenačkom odjelu na Klinici za pedijatriju, a liječnici su, kako doznajemo, utvrdili da je star oko dva tjedna. Ta se procjena radi po izgledu pupka, pa s obzirom na to da je mališanu pupak otpao i da se rana sasušila, zaključeno je da se rodio prije otprilike 14 dana. Kad, gdje i kako te tko mu je majka utvrdit će policija, a za sada znamo, što su zaključili i liječnici, da je dječak posve zdrava beba odličnog općeg stanja.
Prije nego što je ostavljen, kažu liječnici, netko ga je njegovao, hranio i brinuo se o njemu. Rođen je s urednom porođajnom težinom, nije nedonošče, javlja 24 sata.
Kod prijama u bolnicu bio je tek malo dehidriran, ali njegovo opće stanje govori da ga prva dva tjedna života ipak nisu zanemarivali.
U četvrtak navečer, kad ga je Hitna pomoć dovezla na KBC Zagreb, bilo je malo problema s hranjenjem, odnosno odbijao je hranu. No sad je sve kako treba, dječačić uredno jede i čeka daljnju sudbinu. Na KBC-u Zagreb je hospitaliziran pod, kako se to službeno kaže, socijalnim indikacijama.
Psihijatrijsko vještačenje
No nema nikakvog razloga da ostane u bolnici jer da je posve zdrav.
Procedura dalje ide tako da nadležni centar za socijalnu skrb obavijesti Dječji dom u Nazorovoj, a potom iz Doma kontaktiraju KBC Zagreb i dogovore preuzimanje djeteta. U bolnici očekuju da će se sve riješiti kroz sljedećih nekoliko dana.
Do tada će maleni N 2021 0297955 N dobivati svu njegu i skrb na bolničkom odjelu.
A zašto se majke odlučuju na korak ostavljanja djeteta, upitali smo doc. dr. Nadicu Buzinu, pročelnicu Zavoda za forenzičku psihijatriju u Klinici za psihijatriju Vrapče. Ogradila se od komentiranja konkretne situacije s ostavljenom bebom, ali općenito, kaže psihijatrica, uvijek se u ovakvim slučajevima treba provesti psihijatrijsko vještačenje kako bi se dobila procjena psihičkog stanja majke. Vrlo rijetko, ističe liječnica, majke koje ostave dijete boluju od psihoze.
Utjecaj vanjskih okolnosti
- Najčešće je riječ o kombinaciji više faktora, odnosno reaktivnih stanja kod emocionalno osjetljivijih osoba, ujedinjenih s teškom socijalnom situacijom i poremećenim obiteljskim ili partnerskim odnosima. To na kraju dovede do sloma obrambenih mehanizama koji izazovu fizičku agresiju - tumači doc. dr. Buzina dodajući kako je vrlo rijetko, ali se znalo dogoditi da cijeli postupak ostavljanja novorođenčeta majka unaprijed isplanira.
Uzrok ostavljanja vlastitog djeteta svakako može biti i postporođajna depresija, no tu se opet vraćamo na već spomenuto psihijatrijsko vještačenje, kojim se utvrđuje postoji li postporođajna depresija i u kojem intenzitetu.
- Najčešće do pogoršanja psihičkog stanja majke dolazi odmah nakon porođaja, ali može biti i nešto kasnije. Sve ovisi o vanjskim okolnostima i strukturi ličnosti. Bilo je i slučajeva da cijela trudnoća bude prikrivena te da obitelj i okolina uopće ne znaju za trudnoću žene. Svakako treba uzeti u obzir sve okolnosti, uključujući i socijalnu situaciju - zaključuje doc. dr. Buzina.
Dječačić je, podsjetimo, pronađen u četvrtak navečer u kući šesteročlane obitelji iz Zagreba. Tu večer nisu bili doma, nego na rođendanskoj proslavi kod rodbine koja živi u blizini. Djevojka (17) krenula je s proslave oko 23 sata pješice prema kući. Kaže kako ju je nešto cijelo vrijeme vuklo doma.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook