Prethodni članak
Sljedeći članak

Josip Kovačić izabran za predsjednika HSU-a

Na izbornoj skupštini Županijske organizacije HSU-a Krapinsko-zagorske županije održanoj u srijedu Oroslavju u Pansionu


Na izbornoj skupštini Županijske organizacije HSU-a Krapinsko-zagorske županije održanoj u srijedu Oroslavju u Pansionu Zagi za novog je predsjednika jednoglasno izabran Josip Kovačić iz Marije Bistrice, dosadašnji vršitelj dužnosti te funkcije. Za zamjenike predsjednika izabrani su Božidar Štahan iz Zlatara i Nikola Capar iz Velikog Trgovišća.

Nagrada za principijelnost

Zahvalivši na izboru Kovačić je istaknuo kako je tome djelomično zaslužan i predsjednik HSU-a Silvano Hrelja koji mu je nakon suspenzije dotadašnjeg predsjednika zagorskog HSU-a Božidara Posavca dao punu podršku i nije vršio nikakve pritiske niti na njega niti na zagorske gradske i općinske odbore.

Podnoseći izvještaj o radu Kovačić je naglasio kako je proteklo razdoblje u zagorskom HSU-u bilo prilično burno. No, unatoč tome iskazao je zadovoljstvo izbornim rezultatima na posljednjim lokalnim izborima.

- Zadovoljni smo rezultatima iako bi oni možda bili i bolji da nije bilo ispada bivšeg predsjednika Posavca koji je pozvao umirovljenike da glasuju za drugu opciju. Nažalost, u dvije lokalne jedinice, Maču i Gornjoj Stubici umirovljenici nisu dobili niti jednog vijećnika. Što se tiče Županijske skupštine mi smo u startu predvidjeli četiri mjesta što je u konačnici i ostvareno. Imamo potpredsjednika Županijske skupštine, neki naši članovi su i u nadzornim i upravnim tijelima, odnosno odborima Skupštine, tako da moramo konstatirati da smo zadovoljni - rekao je predsjednik.

Naglasio je kako je cilj zagorskog HSU-a promicanje političkih i društvenih interesa članova, naročito imovinsko-invalidskih i drugih materijalnih prava u svrhu poboljšanja egzistencije i općih životnih uvjeta, tim više što su sadašnji uvjeti u velikom dijelu ove skupine na razini egzistencijalne ugroženosti.

Kao prvi zadatak zagorskog HSU-a, Kovačić je istaknuo jačanje gradskih i općinskih organizacija sa što većim brojem članova, potom suradnju s drugim političkim i društvenim činiocima, a naročito s udrugama umirovljenika.

- Na području KZŽ u 13 lokalnih jedinica nema formirane organizacije HSU-a i to u jednom gradu i 12 općina pa će članovi novoizabranog predsjedništva i Županijskog odbora HSU-a biti zaduženi da u tim lokalnim jedinicama formiraju inicijativne odbore za osnivanje općinskih i gradskih organizacija - rekao je Kovačić.

U krizi smo od kad znamo za sebe

Predsjednik HSU-a, Silvano Hrelja čestitao je novom predsjedniku na izboru ali i na mudrim odlukama koje su donesene od četvrtog mjeseca ove godine na ovamo. Osvrnuo se i na neke aktualne trenutke pa je tako za krizni porez rekao da je riječ o udaru na socijalnu državu, nazvavši ga udarom na porezni sustav. Iskazao je i zadovoljstvo što posljednja istraživanja pokazuju da je HSU-u porastao rejting otkako je istupio iz koalicije s HDZ-om

- Drago mi je da su građani nagradili našu principijelnost. Time smo dokazali da smo različiti od većine političkih stranaka u Hrvatskoj koja trži na osnovu osobnih probitaka. Nama je dobrobit naših birača ispred svega i zato smo izašli van - rekao je Hrelja.

Osvrnuvši se na krizu, Hrelja je rekao kao je Hrvatska već dulje vrijeme u krizi.

- Mi smo u krizi od kada znamo za sebe. No, kažu da je kod nas sve propalo pa da će i kriza. Ako je to tako onda nas to raduje i ostavlja prostora za optimizam. Mislim da kod nas vlada prvenstveno kriza morala i da smo previše skrenuli da bi se jeftino izvukli. Mislim da Vlada koja nas je uvalila u sve ovo teško da nas iz svega može izvući. Ono što me žalosti, ne vidim da su opozicijski lideri dovoljno zagrizli, premlaki su - rekao je Hrelja.

Izbornoj skupštini prisustvovali su i predsjednica zagorskog SDP-a, Sonja Borovčak te župan Siniša Hajdaš Dončić koji je rekao kako u idućem rebalansu ovogodišnjeg proračuna stavke za umirovljenike neće biti dirane, te kako su u proračunu za iduću godinu osigurana dodatna sredstva od 50.000 kuna namijenjena edukaciji umirovljenika. Rekao je i kako se ubrzano radi na izgradnji Županijskog doma za umirovljenike po principu javno-privatnog partnerstva koji bi bio smješten u zgradi bivšeg rodilišta u Zaboku.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook