Prethodni članak
Sljedeći članak

Jurjevo u Zagorju znači početak poljoprivrednih radova, pogledajte hoće li vrijeme biti pogodno za sadnju i sjetvu


Jurjevo ili blagdan svetog Jurja nerodni je blagdan koji se slavi 23. travnja, a mnogi su ga smatraju pravim početkom proljeća i poljodjelskih radova.

Upravo sveti Juraj na konju utjelovljuje snagu proljeća i plodnosti, u borbi protiv zmaja, odnosno zime, mraka i podzemlja.

Jurjevo se smatra i blagdanom pastira, koji su nekada gonili stoku na pašu, kitili je cvijećem i zelenilom. Na raskrižjima su se postavljala okićena stabalca, palile su se jurjevske vatre oko kojim se plesalo, a na živim se izvorima pila voda. Žene i djevojke su se umivale u cvjetnoj vodi koja je davala ljepotu, a domovi su se ukrašavali đurđicama i jorgovanima, koji su, ako su bili ubrani na Jurjevo, imali čudotvornu moć.

Blagotvornom se smatra i kiša na Jurjevo, jer donosi plodnu godinu. Jurjevo se još uvijek smatra početkom gospodarske godine, stoga mnogi upravo u jurjevskom tjednu i tjednu nakon blagdana počinju s poljoprivrednim radovima, sijanjem i sadnjom na njivama i vrtovima.

Ove godine jurjevski je tjedan donio i još će, prema prognozi, donijeti kiše. Prema tjednoj prognozi koju nam donosi naš dežurni prognostičar Kristijan Božarov i portal Kad će kiša, nakon kišnog utorka i suhog, te djelomično sunčanog današnjeg dana, sutra u popodnevnim satima i u noći na petak ponovo moguća kiša.

Tijekom petka vrijeme će biti nestabilno, ponegdje može biti pljuskova, no i jutarnja i dnevna temperatura će rasti. Tijekom dana vikenda vrijeme će biti promjenjivo, baš kao i početkom idućeg tjedna, ponegdje može pasti i koja kap kiše, no temperature će biti oko 18 – 20 stupnjeva.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook