Prethodni članak
Sljedeći članak

Kako do novca za gradnju obiteljskih hotela?

Kreditna linija «Poticaj za uspjeh» namijenjena je razvoju, gradnji i uređenju manjih obiteljskih hotela, ap


Kreditna linija «Poticaj za uspjeh» namijenjena je razvoju, gradnji i uređenju manjih obiteljskih hotela, aparthotela, pansiona i kampova te obnovi «starih stoljetnih krovova».


Svi koji vlastitu bolju budućnost na zagorskim bregima vide u bavljenju turizmom, morali bi u petak 29. lipnja u 9 sati doći u Terme Jezerčicu u Donjoj Stubici gdje će državni stručnjaci predstaviti programe potpora i poticanja razvoja turizma.

Krediti s 2 posto kamate

Voditeljica Odsjeka za programe razvitka Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, Jasminka Ana Modrić predstavit će kreditnu liniju «Poticaj za uspjeh» koja je namijenjena razvoju, gradnji i uređenju manjih obiteljskih hotela, aparthotela, pansiona i kampova te obnovi «starih stoljetnih krovova» kakvima Zagorje uistinu obiluje. Vrijednost ovih «državnih» kredita očituje se u iznimno povoljnim uvjetima koji sadrže kamatnu stopu od svega 2 posto te mogućnosti počeka plaćanja «dok se posel ne zalaufa».

Kako Zagorje zasad u svim smještajnim oblicima nudi svega 1356 kreveta, a primjerice samo Terme Olimija u malom slovenskom Podčetrtku oko 1500 kreveta, u Županijskoj turističkoj zajednici smatraju da je Zagorje iznimno plodno tlo za razvoj ove vrste posla jer prostora za napredak i dobru zaradu ne nedostaje. – Ne možemo zarađivati ako ne nudimo jer ako npr. uz svake slovenske toplice uz vlasnike bazena živi i veći broj manjih hotela ne vidimo razloge zašto taj posao ne bi bio isplativ i u Zagorju – izjavila je direktorica TZ KZŽ-e Sanja Škrinjar koja ističe i da je zagorski turizam bez novih hotela i smještajnih sadržaja premalen za ozbiljnije poslove.

- Ne možemo očekivati razvoj i veću zaradu ako nudimo isti broj kreveta kao prije 30 godina. U posljednjih nekoliko sezona otvoreni su ili obnovljeni neki naši kapaciteti poput Tuheljskih Toplica, Jezerčice, Vuglec Brega i upravo zahvaljujući njima Zagorje turistički raste, a samo u prošloj godini broj noćenja porastao je za oko 30 tisuća. S nekoliko novih hotela ili pansiona vjerujemo da bi taj rast bio još izraženiji jer naša je najveća prednost što npr. u našim toplicama turistička sezona traje 365 dana pa smatramo da su ulaganja isplativa i nadamo se da će Zagorci prepoznati ove nove poslovne mogućnosti. Turistička budućnost naše županije ponajprije ovisi o nama samima – zaključila je Sanja Škrinjar.

Potpore u turizmu

Na zagorskom predstavljanju državnih turističkih mjera bit će govora i o potporama obnove i zaštite kulturne i prirodne baštine u turistički nerazvijenim područjima. Načelnica Odjela za selektivne oblike turizma i prostornu turističku politiku iz «ministarstva mora, neba i zemlje» Vesna Rajković predstavit će mogućnosti dobivanja novca za označavanje tematskih turističkih putova, izradu suvenira i kreditiranje seoskog turizma.

Za one koji neće biti u mogućnosti osobnog prisustvovanja predavanjima ističemo da se detaljni podaci o ovim «poslovnim mogućnostima» mogu dobiti na www.mmtpr.hr.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook