Prethodni članak
Sljedeći članak

Kako izbjeći poskupljenje autoceste Zagreb-Macelj

Vožnja cijelom duljinom stoji 48 kuna, a uz dva izlaza i ponovna ulaza u Zaboku i Krapini istu dionicu plaćate 27 kuna


Nakon nedavnog poskupljenja cestarina na autocestama kojima upravljaju Hrvatske autoceste i Autocesta Zagreb-Rijeka, poskupjela je i cestarina na Autocesti A2 Zagreb-Macelj, koja je i dosad bila najskuplja autocesta u Hrvatskoj.

Po džepu turista

Od sada će se od Zagreba do Maclja, odnosno ulaza Zaprešić do izlaza Trakošćan i obrnuto, za osobne automobile plaćati 48 umjesto 42 kune. Dobra je vijest za vozače što poskupljenje vrijedi samo za one koji koriste autocestu u cijelosti. Cijene ostalih dionica nisu se mijenjale pa tako dolazimo do apsurdne situacije da pojedinačna cijena dionice Đurmanec – Trakošćan i dalje stoji pet kuna, a ako se koristi cijela autocesta ta dionica stoji čak – 21 kunu.

– Manjak prihoda do kojeg je došlo zbog pada prometa te značajno smanjenje broja lokalnih korisnika naveli su nas da povisimo cijenu za 15 % korisnicima koji voze cijelom duljinom – kažu u Upravi AZM-a. Pojednostavljeno, želi se ubrati što više novca od turista koji dolaze iz tog smjera u Hrvatsku. Ali, zašto se onda čekalo do 1. kolovoza?!

I do sada su lokalne dionice imale subvencioniranu cijenu cestarina jer je dio autoceste Zagreb-Macelj austrijski Strabag, koji je 51% vlasnik autoceste (49% drži država), izgradio na staroj magistrali i tako lokalnom stanovništvu oduzeo mogućnost njenog korištenja. Zbog toga su mnogi vozači s autoceste izlazili i ponovno ulazili i tako štedjeli novac, a sada je to još isplativije.

Primjerice, ako dva puta izađete s autoceste od Zagreba do Maclja, možete uštedjeti čak 21 kunu. Naime, dionica od Zaprešića do Mokrica stoji 11 kuna, a od Mokrica do Krapine 5 kuna (od Zaprešića do Krapine bez izlaska cestarina stoji 21 kunu). Od Krapine do Trakošćana cestarina stoji 11 kuna, pa s dva izlaska i ponovna ulaska na autocestu korisnik plaća 27 kuna, umjesto 48 kuna, koliko stoji cestarina u punoj dužini autoceste od Zaprešića do Trakošćana.

Vijadukti i tuneli

Kad usporedimo cijenu cestarine na toj autocesti u odnosu na druge autoceste koje vode iz Zagreba, vidimo da je cestarina na autocesti A2 mnogo skuplja nego na drugim autocestama. Doduše, na dionici od Krapine do Trakošćana šest je tunela i šest vijadukata, dok su na ostalim smjerovima autocesta koje vode iz Zagreba uglavnom ravni tereni.

Ipak, usporediva dionica na autocesti A1 od Gornje Ploče do izlaza Zadar istok, na kojoj je pet tunela (uključujući golemi Sveti Rok), pet vijadukata i Maslenički most, stoji 27 kuna ili 0,45 kn/km. Od Zagreba do Maclja je 0,78 kn/km.

Večernji list / Zagorje.com

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook