Prethodni članak
Sljedeći članak

Kako je Vladimir Huzak postao novi načelnik Krapinskih Toplica...

Staro pravilo «2 Zagorca – 3 stranke» još je jednom doživjelo svoju potvrdu u slučaju biranja novog na


Staro pravilo «2 Zagorca – 3 stranke» još je jednom doživjelo svoju potvrdu u slučaju biranja novog načelnika općine Krapinske Toplice. Po «kopernikanskom» scenariju, doslovno preko noći, politika je još jednom podsjetila na svoju varljivu ćud.


Naime, odlazak Milana Zubića s mjesta načelnika općine u «mirnije» vode zagorskog vatrogastva, pred općinske je vijećnike postavio pitanje njegova nasljednika. Vladajuća koalicija sastavljena od SDP-a, ZDS-a, HSU-a i ZS-a nije bila jedinstvena pa je na «tajnom» sastanku 9 «saveznika» u općinskom vijeću glasovalo o njegovom nasljedniku. U «bubnju» su bila dvojica kandidata, a tijesnom pobjedom 5 naprema 4, SDP-ovac Andrija Jureković pobijedio je ZDS-ovca Vladimira Huzaka. Jedinstvenog koalicijskog kandidata, koji je prema planu, iz «friške» mirovine, trebao zasjesti u užarenu načelničku fotelju, «partneri» su trebali podržati na sjednici Općinskog vijeća, ali to se nije dogodilo.

Popustila i stranačka i koalicijska stega

Andrija Jureković nije izabran. Novi načelnik Krapinskih Toplica je njegov protukandidat u koaliciji Vlado Huzak. Od ukupno 15 vijećnika koji su bili na sjednici Vlado Huzak dobio je 8 glasova, njegov protukandidat Andrija Jureković samo dva glasa, a «treći čovjek» u utrci, «vječni kandidat» kojeg je ovoga puta na samoj sjednici kandidirao HNS, Milan Halapir, 5 glasova. Kako je glasovanje bilo tajno, odmah su krenule špekulacije tko je koga «podboltao» i tko je kome «kaj» obećao.

No, zasad su poznate samo činjenice. Osim evidentnog «pucanja ljubavi» u braku SDP-a i ZDS-a, strši podatak da su za SDP-ova kandidata skočile samo dvije ruke, iako stranka u Vijeću ima troje birača. Drugim riječima SDP-ov «tim» u Krapinskim Toplicama daleko je od one stranačke «ljudi su snaga» i prema svemu sudeći vrijeme je za «remont».

Desni zavoj ZDS-a

Izbor iskusnog i odmjerenog poslovnog čovjeka i intelektualca, hadezeovca Mirka Mužeka na mjesto zamjenika načelnika Općine, za što je dobio 9 glasova, u javnosti je protumačen kao rađanje nove koalicije između HDZ-a i ZDS-a. HDZ-ovi lideri povratak stranke u igru nisu demantirali već se javno govori o moralnoj satisfakciji jer su na zadnjim lokalnim izborima upravo oni bili «relativni» pobjednik. Baš poput SDP-a nedavno na državnoj razini, skupili su tada najviše, ali ne i dovoljno glasova za uspostavljanje vlasti.

Prije dvije godine Milan Zubić je bolje «miješao» karte. ZDS je ovim činom postigao cilj – postavljanje svojeg čovjeka na načelničku poziciju, što im je dosad u Krapinskim Toplicama najbolji rezultat. Također pred nadolazeće lokalne izbore «zauzeli» su najbolju poziciju jer u izravnom biranju načelnika njihov čovjek ući će s iskustvom vladanja. Ako uz pomoć HDZ-, što se očekuje, u Krapinske Toplice «povuče» novac sa državne razine, mjesto će pokrenuti iz mrtvila, te prikupiti bodove kod birača.

Novi načelnik

Pobjeda Vladimira Huzaka ipak i nije preveliko iznenađenje jer riječ je o najmlađem kandidatu iza kojega se ne vuku nikakvi repovi. Po zanimanju je magistar sigurnosti, zaposlen je u Hrvatskoj pošti, ima 47 godina i, kako doznajemo od dobrih poznavatelja odnosa u topličkom Vijeću, njegovim izborom odaslana je poruka da u igru ulazi ambiciozan i energičan čovjek koji donosi napredak i želi promjene na bolje.

Novi načelnik najavio je nastavljanje započetih projekata stare koalicije. No, čeka ga i niz velikih problema koje bivša administracija nije uspjela riješiti, poput pitanje odnosa s najvećim ulagačem u turizam u toplicama, zbog čije «brzine» čitavo mjesto već nekoliko godina «kaska» za konkurencijom, do čitavog niza komunalnih pitanja, poput problema parkiranja u samom središtu mjesta, koje će se otvaranjem novih poslovnih, stambenih i turističkih objekata još dodatno pogoršati. Zanimljiv će stoga biti i odabir članova novog Poglavarstva, jer o njihovim će odlukama ovisiti hoće li se Krapinske Toplice vratiti među lidere razvoja u Krapinsko zagorskoj županiji.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook