Prethodni članak
Sljedeći članak

KOLAR KANDIDAT ZA PREDSJEDNIKA SDP-A: 'Moram biti lider kako bi se zakopale ratne sjekire i SDP postao moderna stranka lijevog centra'

Stranačke kolege kažu da je moja najveća slabost moje formalno obrazovanje. Ja sam ponosan na svoje 22 godine rada u geodetskoj struci i 17 kao sudski vještak. Ponosan sam na sve svoje dosadašnje učinke i na sve što sam postigao, što kao gradonačelnik Klanjca, što kao župan Krapinsko – zagorske županije, rekao je Kolar


Željko Kolar, župan Krapinsko – zagorske županije predstavio je danas svoju kandidaturu za predsjednika SDP-a. Na konferenciji za novinare predstavio se kao novi kandidat za čelnika najveće stranke lijevog centra.  - Sljedeći put ću se na Iblerov trg vratiti kao predsjednik stranke. SDP je doživio katastrofalni poraz na izborima, stranka nikada nije bila u težoj situaciji i podjeljenija. Smatrao sam da s pozicije župana mogu i na neki drugi način pridonijeti da se vrati na noge. Kada sam shvatio da to neće biti moguće bez mogu aktivnog angažmana, da budem lider i da vodim jer ratne sjekire nisu zakopane, a podjele su započele već prilikom izbora prvih predsjednika saborskih odbora, shvatio da se moram angažirati. Obišao sam veliki dio Hrvatske, razgovarao sa stranačkim kolegicama i kolegama, i kada sam shvatio da postoji kritična masa članova stranke koji nisu od stranke ništa tražili, a uvijek su davali i da su spremni otići iz stranke ako se sukobi  nastave, u tom trenutku sam se odlučio kandidirati - objasnio je Kolar, dodavši da ga je ponukalo i razmišljanje stranačkih kolegica i kolega koji su rekli da treba pustiti da SDP doživi još jedan poraz, da se dogode lokalni izbori i da će tek tada SDP dotaknuti dno i da se tek  onda može uspinjati. - Mislim da je suprotno, da ćemo napraviti sve da pomognemo kolegicama i kolegama koje imaju odgovornost upravljati svojim općinama i gradovima da zadrže taj status - rekao je Kolar. 

Istaknuo je kako će se zalagati za izgradnju novog SDP-a, za modernu Hrvatsku kroz tri glavna cilja: izgradnju moderne stranke lijevog centra uz istovremeno oživljavanje stranačke organizacije, premošćivanje dubokih podjela, izgradnju Hrvatske kao moderne države učinkovitog pravnog sustava i funkcionirajućeg tržišnog gospodarstva uz efikasnu državnu regulaciju te izgradnju Hrvatske kao pravednog društva u kojem se poštuje prava građana i različitosti koje obogaćuju našu zemlju i društvo uz razvoj rodne ravnopravnosti, poštivanje i razvijanje manjinskih prava svih manjina, funkcionalne socijalne pravednosti i izražene solidarnosti.

– Želja za kandidaturom nije donijeta preko noći, nije ishitrena reakcija i brzopleti potez. Ona je produkt moje želje za prijeko potrebnim promjenama u stranci – objasnio je Kolar te dodao kako će promjene donijeti odgovore na važne političke teme. – Želim graditi modernu stranku lijevog centra koja će izgraditi modernu državu pravednog društva. Želim izgraditi novi SDP za novu Hrvatsku – istaknuo je Kolar na predstavljanju svoje kandidature u središnjici stranke na Iblerovom trgu u Zagrebu.

 

- Novi SDP radio bi na većoj državnoj regulaciji tržišta kako bi se značajnije dokinule duboke socijalne razlike te na ekonomskim slobodama temeljenim na povećanju plaća radnicima uz istovremeno značajno smanjenje udjela zapošljavanja na ugovore na određeno vrijeme. Brinuli bi se o svima koji žive od vlastitog rada, radnicima i službenicima, obrtnicima i malim poduzetnicima te poljoprivrednicima uz značajne demografske i anti – iseljeničke mjere -  izjavio je Kolar.

– Moramo biti solidarni prema našim sugrađanima kojima treba pomoć zajednice jer u našoj zemlji ne smije biti suvišnih i ostavljenih ljudi. To je posebno važno u današnjim vremenima teških uvjeta kakve već osjećamo – naglasio je Kolar te dodao kako želi izgraditi pravedno društvo u kojem je zajamčena jednakost pred zakonima i socijalna pravda.
Osim za glavne vrijednosti nove hrvatske socijaldemokracije, rekao je kako će se boriti za stvaranje boljih odnosa unutar stranke na temelju rezultata. Naglasio je kako je SDP velika stranka s velikim ljudima. No, mnogo je različitih faktora kroz vrijeme utjecalo na mnoge unutarstranačke promjene i zbog toga je potreban novi početak.

- Stranačke kolege kažu da je moja najveća slabost moje formalno obrazovanje. Ponosan sam na svoje 22 godine rada u geodetskoj struci i 17 godina rada  kao sudski vještak. Ponosan sam na sve svoje dosadašnje učinke i na sve što sam postigao, što kao gradonačelnik Klanjca, što kao župan Krapinsko – zagorske županije. U dva mandata sam radio na brojnim uspješnim projektima koji su dokazali svoje rezultate. Predani trud i rad nastavit ću i dalje slušajući naše SDP-ovke i SDP-ovce u zajedničkom cilju izgradnje nove stranke –  rekao je Kolar.

Kolar je rekao i kako je rano, s 8 godina ostao bez oca i živio s majkom skromno i jedva čekao da završi školu, počne raditi i doći do novca,  zahvalivši majci što mu je usadila ljudske vrijednosti, odgovornost da treba uvažavati druge ljude, prihvaćati različitosti i vjeruje da te kvalitete cijene svi ljudi bez obzira na stranačku pripadnosti.

Pozivam sve da se manimo šalabahtera i popisa tko bi za koga trebao glasati - poručio je Kolar. 

Novinari su pitali kakvo je stanje u zagorskom SDP – u, i je li se čuo s Hajdašem Dončićem koji je najavio podršku Peđi Grbinu?

- Stanje  je odlično, kamo sreće da je takvo na čitavom području Hrvatsek,to je jedan od motiva da tu snagu, zajedništvo i rezultate preslikamo i na Hrvatsku. Siniša je moj pajdaš i uvjeren sam da ćemo zajedno raditi za dobrobit SDP – a Hrvatske i uvjeren sam da ću imati potporu SDP – a KZŽ – odgovorio je Kolar.

Novinari su konstatirali da je predsjednik SDP Hrvatske obično i kandidat za premijera. Kolar je na to odgovorio: Onaj tko će u datom trenutku biti najbolji kandidat, s kojim ćemo imati najviše šanse da pobijedi Plenkovića, taj će biti kandidat za premijera i imati moju podršku.  - Spreman sam podržati Zvonka Mršića i Mišela Jakšića i Hajdaša Dončića i Peđu Grbina, onoga koji će u tom trenutku za sve nas biti najbolji izbor – izjavio je.

Lažete li ikad, pitali su novinari Kolara.

-Ne, kažu mi da prebrzo i preiskreno odgovaram prema novinarima i da bih trebao brojati do 3. To me zna i koštati – izjavio je.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook