Prethodni članak
Sljedeći članak

Kolar: 'To je manira dobrog gospodara', Gregurović: 'Voditi jeftini populizam? Nema smisla'


Nakon kratkog Aktualnog sata i 18. sjednice Županijske skupštine Krapinsko - zagorske županije uoči ljetne stanke, na kojoj se našlo desetak točaka, a većina njih su bili izvještaji županijskih ustanova ili ustanova u kojim ona ima udjele, javnosti se obratio krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, i krapinski gradonačelnik te saborski zastupnik Zoran Gregurović. Iako nisu sve točke jednoglasne prihvaćene, Kolar kaže kako se to ni ne očekuje.

Folklor

- Bitno je da postoji kontinuitet, razvoj u poduzećima, rast prihoda i rast dobiti i da je usluga na visokoj razini. Ovih političkih prepucavanja koja su sastavni dio političkih folklora, uvijek će biti. Ja njima ne posvećujem previše pažnje, ali ako ima ne argumentiranih stvari koje se odnose na ono što radimo, uvijek ću reagirati na način da dodatno objasnim naše poteze i što od njih očekujemo. To je klasična manira dobrog gospodara. Uložiš, ako smatraš da će ti se to vratiti. Ulagati da bi se nekome to sviđalo, a nema povrata, to nismo radili ovih 11 godina pa nećemo ni sljedećih 11 – rezimirao je Kolar.

ŽUC

O rebalansu proračuna Županijske uprave za ceste kazao je kako se polagano zatvara ovaj investicijski ciklus koji ide iz kredita HBOR-a, a do kraja srpnja završit će se 51 dionica na području Zagorja čime će se podići kvaliteta i sigurnost prometa. 

- Ono što nam je i dalje rak rana su klizišta, klimatske promjene, velike elementarne nepogode... Kroz nekoliko ćemo dana znati i kolika je šteta nastala nakon ogromnog nevremena koje je pogodilo Hum na Sutli, Pregradu i Desinić. Određena šteta je i na županijskim cestama, a za te dionice već radimo projektnu dokumentaciju i morat ćemo ponovno izdvojiti neka izvanredna sredstva kako bismo što prije izvršili sanaciju – izjavio je Kolar, a onda se osvrnuo i na izgradnju Piškornice, regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske (društvo Piškornica d.o.o osnovale su Krapinsko-  zagorska, Međimurska, Varaždinska i Koprivničko – križevačka te Općina Koprivnički Ivanec).

Piškornica

- Bio sam vrlo jasan i precizan. Mi smo kao osnivači napravili apsolutno sve što je bila naša obaveza kroz ugovor da bi investicija krenula i završila u zadatom roku. Ono što u ovom trenutku nedostaje je jasno financiranje Vlade Republike Hrvatske, onih 70 posto koje je Vlada preuzela na sebe. Fond okoliša ima 20 posto i oni su to isfinancirali. Vlada ima tih 70 posto, a to su europska sredstva za koje se mi nadamo da će se odobriti jer je ponuda sada skuplja od procijenjene vrijednosti. Dobro je da će se razlika financirati iz državnog proračuna, što je rekla Vlada – rekao je Kolar. 

Integrirani promet 

Gregurović je pak kazao kako je dobro da sve županijske ustanove i one u kojim Županija ima udjela posluju pozitivno i da su imale pozitivan rezultat. Osvrnuo se i na projekt Piškornicu, ali i na pitanje i sedmu točku današnje sjednice o naknadama vijećnika_ica.

- Normalno je da smo se mi referirali na same učinke i ono što je napravljeno od strane tih ustanova. Prvenstveno vezano za integrirani promet. Puno se sredstava troši za plaće, za rashode, za zaposlene, a najveći dio nema praktički nikakvog efekta i ništa se konkretno za sada ne gubi. S tim projektom nismo daleko došli, a ista stvar je vezana i za projekt Piškornica. Ajde, napokon se nešto pokrenulo, međutim, svi smo već skeptični prema tim rokovima , a oni su ti koji će direktno utjecati na kvalitetu života svih naših sugrađana u Krapinsko – zagorskoj županiji. Ostali smo suzdržani kod povećanja naknada za vijećnike. Rastu plaće u svim sektorima, a naknade za vijećnike nisu mijenjane. Da li da, da li ne? Vijećnik je biti čast, naravno, ali ne treba dužnosti vijećnika obezvređivati. Naravno, trebalo bi voditi brigu o dolascima vijećnika, ali voditi jeftini populizam na temelju toga? Nema smisla – poručio je Gregurović.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook