Prethodni članak
Sljedeći članak

Koliko Zagorje izdvaja za poljoprivredu

Većina općina i gradova u Krapinsko-zagorskoj županiji više novca izdvaja za različite udruge nego za poticaje poljopriv


Većina općina i gradova u Krapinsko-zagorskoj županiji više novca izdvaja za različite udruge nego za poticaje poljoprivredi. Tako Grad Donja Stubica za nogomet daje 190.000 kuna, a za poljoprivredu planirano je samo 70.000 kuna i to jedino za subvenciju umjetnog oplođivanja.

Slično je i u ostalim gradovima, s time da Zabok uopće nema subvencije za poljoprivredu. Krapina osim osjemenjivanja subvencionira kamate na poljoprivredne kredite i premije osiguranja od tuče, a Klanjec još sufinacira nasede vinograda i voćnjaka. Jedino iz Grada Pregrade nismo uspjeli dobiti podatke koliko daju za poljoprivredu, ali zato izdvajaju dosta za muški i ženski nogomet.

Bilo bi dobro da općine više pomažu razvitku poljoprivrede, počevši od subvencioniranja kamata za nabavu novih strojeva pa do sufinaciranja nasada voćaka i vinograda - rekao je Zdenko Draganić, poljoprivrednik iz Jesenja. Dodao je kako političari, počevši od državne pa do lokalne razine, uglavnom puno obećavaju, a vrlo malo potiču i daju za razvitak poljoprivrede.

U Gornjoj Stubici, Svetom Križu Začretju, Mariji Bistrici i Đurmancu subvencioniraju kamate poljoprivrednih kredita, a Radoboj uz to sufinacira voćarstvo, pčelarstvo, kupnju staklenika i povećanje stočnog fonda. Sve ostale općine i političari u njima svoj poticaj razvitku poljoprivrede sveli su samo na simbolične subvencije za osjemenjivanje, i to sto kuna po grlu.

No, sve su općine mnogo darežljivije u davanju udrugama, a prednjači Bedekovčina koja daje 12 puta više udrugama nego poljoprivredi. Samo Općina Petrovsko, koja nema neki posebni program za poticaje u poljoprivredi, nego se većina svodi na subvenciju osjemenjivanja, ipak za to daje više nego za rad udruga.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook