Prethodni članak
Sljedeći članak

Konzum od siječnja radnicima diže plaće za 900 kuna, ali neće svi dobiti povišicu. Kako će proći zaposleni u 64 trgovine u Zagorju?

Najveći hrvatski trgovački lanac odlučio je od iduće godine povećati plaće za većinu svojih zaposlenika


Kako je Konzum priopćio u utorak, u povećanje plaća za oko 9000 zaposlenih u maloprodaji, veleprodaji i logistici uložit će se iduće godine više od 100 milijuna kuna. To je u prosjeku oko 900 kuna bruto mjesečno po zaposleniku. No, valja naglasiti i kako se zajamčeni minimalac 1. siječnja iduće godine, prema odluci Vlade, podiže na 3750 kuna neto (dosad je bio 3400 kuna), prenosi Danica. Konzum plus, najjači hrvatski maloprodajni lanac, lani je u prosjeku zapošljavao ukupno 10.863 radnika. Prosječna neto plaća po zaposlenome iznosila je tek 4280 kuna mjesečno, što je otprilike na razini lanjskih primanja kad je u kompaniji u prosjeku radilo 10.378 radnika. Danas ima oko 500 zaposlenih više nego lani, a povećanje je posljedica preuzimanja drugih tvrtki, poput poduzeća Velpro. U Konzumu radi čak 70 posto žena, uglavnom blagajnica, a postotak je bio i veći prije nego što je Velpro s pretežno muškom radnom snagom dospio u sastav tvrtke.

Ako je, dakle, prosječna neto plaća u Konzumu 4280 kuna, može se zaključiti kako blagajnice rade otprilike za minimalac ili tek mrvicu više od toga. Neto minimalac u Hrvatskoj danas iznosi 3400 kuna, a od iduće će godine biti 350 kuna veći. Konzum je tijekom prošle poslovne godine ostvario 10 milijardi kuna ukupnih prihoda i gubitak od čak 253 milijuna kuna, stoji u financijskom izvještaju kompanije koja posluje u sastavu Fortenova grupe.

“Vjerujem da ovim novim povećanjem plaća na najbolji način pokazujemo našu zahvalnost za ogroman posao koji se svakodnevno obavlja u Konzumu, a ujedno je to i najbolji blagdanski poklon za naše zaposlenike i njihove obitelji“, naglasio je Zoran Mitreski, predsjednik Uprave Konzuma. Inače, u Krapinsko-zagorskoj županiji Konzum ima 26 trgovina, a u susjednoj Varaždinskoj 38.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook