Prethodni članak
Sljedeći članak

Koordinacija obiteljske medicine: ‘Prošli tjedan 30 posto naručenih pacijenata otkazalo cijepljenje AstraZenecom’

Liječnicima se i prijeti zbog cijepljenja...


Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) je objavila rezultate istrage o smrti 91-godišnje žene koja je preminula nakon cijepljenja AstraZenecom. Podsjetimo, žena u dobi od 91 godine je preminula od tromboembolije tri dana nakon što je primila dozu cjepiva AstraZenece. Hrvatski zavod za javno zdravstvo i HALMED jučer su objavili rezultate istrage njezine smrti. "Uzročno-posljedična povezanost između primjene cjepiva AstraZenece i prijavljene sumnje na nuspojavu plućne embolije sa smrtnim ishodom u 91-godišnje osobe - nije vjerojatna", rekla je za HRT Morana Pavičić iz HALMED-a. "Prema dostavljenoj dokumentaciji, osoba je imala brojne visoke čimbenike rizika koji su vjerojatniji uzrok plućne embolije i posljedično smrtnog ishoda", dodala je Pavičić, piše Index.hr.

U tijeku obrada još pet slučajeva

Jutros je u Studiju 4 na HRT-u gostovala Jelena Krajačić Bucić iz HALMED-a gdje je pojasnila što zapravo rezultati te istrage znače te otkrila da su u tijeku obrade još pet slučajeva smrtnih ishoda nakon cijepljenja koje istražuju. "Stručna grupa za nuspojave i sigurnu primjenu cjepiva donijela je zaključak da uzročno-posljedična veza između nuspojave i cjepiva nije vjerojatna. Dakle, pri ocjeni se uzimaju svi dostupni podaci, težina i ozbiljnost nuspojave, prethodna saznanja o nuspojavi, vremenska povezanost primjenom cjepiva, mogući biološki mehanizmi nastanka nuspojave te oboljenja i lijekovi koje pacijent uzima. Tu su i povijest bolesti te svi nalazi kao i eventualni nalaz obdukcije, ukoliko dođe do smrtnog ishoda. Ocjena se određuje na temelju kategorija kao "sigurna", "vjerojatna", "moguća", "nije vjerojatna" ili je "nije moguće ocijeniti", rekla je Krajačić Bucić pa dodala: "Od ukupno 14 prijavljenih fatalnih ishoda, za šest je utvrđeno da nisu uzročno-posljedično povezani s cijepljenjem, za 3 'nije vjerojatna' povezanost, a njih 5 je u tijeku obrade." Što bi se dogodilo da se potvrdi povezanost smrtnog slučaja i cijepljenja? "Svaki se lijek, pa tako i cjepivo, ocjenjuje na nacionalnoj razini, razini EU i svjetskoj razini. Svaka sumnja na nuspojave se prosljeđuje EMA-i i WHO-u. Zaključak se donosi na nivou Europskog stručnog povjerenstva i ta odluka vrijedi za sve članice EU", dodala je. Odluka se može donijeti i za jedan slučaj teške i rijetke nuspojave. U tom slučaju se ona mora navesti u uputama za konkretno cjepivo", zaključila je Krajačić Bucić.

"30 posto građana prošli tjedan otkazalo cijepljenje AstraZenecom"

Nataša Ban Toskić, iz Koordinacije obiteljske medicine (KOHOM), potvrdila je da je prošli tjedan oko 30 posto naručenih pacijenata otkazalo cijepljenje AstraZenecom. Jednostavno ne bi došli na cijepljenje. Isto tako, dodaje - oni koje su naručili na cijepljenje mahom su odbijali dolazak i cjepivo AstraZenece. S Pfizerom i Modernom nije bilo nikakvih problema. Dodala je kako nije na liječnicima da nagovaraju ljude na cijepljenje. Kampanja postoji, pacijent mora biti informiran, a liječnici su cjepitelji. Da bi sve prošlo u redu, kod građana mora postojati volja za cijepljenjem i cjepivo mora uredno pristizati, kaže Ban Toskić. Naglasila je da će građani biti cijepljeni onim cjepivom kojim žele te da, ako odbiju neko cjepivo, "ne ispadaju s liste" ili "idu na kraj reda". Međutim, što je lista čekanja za neko cjepivo veća - dulje će čekati i nema garancije kad će doći na red. Stariji nisu ni pozvani na cijepljenje, a mlađi su već primili drugu dozu, problem je kojeg je istaknula voditeljica. Rješenje je, dodaje Ban Toskić - centralna baza podataka zainteresiranih i prioritetnih građana i veliki punktovi za cijepljenje. Navela je da ima saznanja da postoje stariji građani iz prioritetnih skupina koji još nisu cijepljeni, a da su neki mlađi već cijepljeni i s drugom dozom. To je zato što su se prioriteti određivali po ordinacijama, a ne po županijama i gradovima. Naglasila je kako liječnici neprekidno upozoravaju na probleme i šalju prijedloge, ali su "kod institucija naišli na zid".

"Uobičajene nuspojave češće kod mlađih ljudi"

"Jako sam dobro povezana sa svojim kolegama i kod cijepljenja nismo primijetili nuspojave vezano za tromboembolijske događaje. Zabilježene su uobičajene nuspojave i to češće kod mladih ljudi - glavobolja, povišena temperatura, bolovi u mišićima ii zglobovima. Slične su nuspojave i prilikom cijepljenja protiv gripe", kazala je Ban Toskić. Dosad je ukupno zabilježeno 30 slučajeva povezanih s tromboembolijom nakon cijepljenja AstraZenecom. Međutim, dodala je - ima i prijava za ostala cjepiva i za lakše nuspojave. Za AstraZenecu su prijavljena 573 slučaja, za Pfizer 1015, a za Modernu 96 nuspojava. Naglasila je da se cjepivom Moderne ipak cijepilo najmanje građana.

"Stižu nam prijetnje"

"Snimamo vas", "pustit ćemo vas u medije", "kako ste nam rekli da nema cjepiva za nas", "sačekat ću vas u mračnoj ulici", samo su neke od prijetnji koje liječnicima stižu telefonom i e-mailom, upozorila je Ban Toskić. Pacijentima je poručila kako se liječnici striktno drže uputa regulatornih tijela. Mi nemamo nikakvog utjecaja na to kad ćemo dobiti cjepivo i koje vrste, zaključila je.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook