Prethodni članak
Sljedeći članak

Korlević o meteoru koji je pao u Dalmaciji: Vrijednost? Od 1000 eura do basnoslovno

Vrijednost ovisi od kemijskog sastava, od 1000 eura do basnoslovno ako je jako rijetki materijal tako da će se i u komadićima razmjenjivati po institutima jer je njegova znanstvena vrijednost veća od one materijalne', rekao je naš poznati astronom Korado Korlević


Hrvatski astronom Korado Korlević komentirao je meteor koji je krajem veljače pao u Dalmaciji. 'Njegova veličina je bila veličine nogometne lopte, ali meteori se troše, pa sad smo došli na 100-tinjak grama, to očekujemo, pojasnio je Korlević.
'Vrijednost ovisi od kemijskog sastava, od 1000 eura do basnoslovno ako je jako rijetki materijal tako da će se i u komadićima razmjenjivati po institutima jer je njegova znanstvena vrijednost veća od one materijalne', rekao je naš poznati astronom za RTL.
Hrvatska meteorska mreža svake noći snima nebo nad Hrvatskom i uspjela je s četiri kamere snimiti pad meteora iznad Hrvatske.
"Računalo se odakle je došao, a na mapi Sunčevog sustava njegova putanja je išla blizu Jupiterove, sjekla Marsovu, Zemljinu, ušao je u Venerinu stazu i uletio je u Zemljinu atmosferu", pojasnio je Korlević.
Potraga za meteorom malo kasni
"Trebali smo ići prošli vikend, ali bilo je problema. Ići će se ovaj vikend, dvojica s dronovima. Radit ćemo na daljinski na neki način", kazao je Korlević.
Pojasnio je i kako prepoznati pravi meteor.
"Znamo po kristalima i unutarnjoj strukturi. A onda naši kolege sa Sveučilišta u Manchesteru ispituju izotopski sastav", pojasnio je Korlević.
Točna lokacija pada je tajna
Meteor je pao u Dalmaciju na šire područje grada Šibenika.
"Preciznije podatke o mjestu pada za sada nećemo iznositi u javnosti kako ne bismo prouzročili 'meteorsku groznicu' i kako bismo eventualni nalaz zaštitili za potrebe znanosti. U potragu za meteorom će uskoro krenuti organizirana skupina članova naših astronomskih društava", objavili su iz Hrvatskog astronomskog saveza.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook