Prethodni članak
Sljedeći članak

Krapina dobiva kazališni festival

Proteklog vikenda u Krapini u maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta, osnovana je kulturna udruga Glumački festival u


Proteklog vikenda u Krapini u maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta, osnovana je kulturna udruga Glumački festival u Krapini koja za cilj ima pokretanje kazališnog festivala te promicanje kulture, a u konačnici i osnivanje amaterske kazališne družine u Krapini.


Osnivačka skupština okupila je veliki broj ljudi, a kako to obično biva, na početku je izabrano radno predsjedništvo u sastavu Ladislav Prežigalo, Adam Končić i Đurđa Mesarić. Nakon toga riječ je prepuštena gradonačelniku Krapine Josipu Horvatu i županici Sonji Borovčak.

- Ne treba govoriti što Krapina predstavlja u kulturi Zagorja i Hrvatske. Glumačka udruga u Krapini samo je nastavak sada kada smo stvorili uvjete. Imamo Festivalsku dvoranu, volim reći najljepšu u Hrvatskoj i zato ćemo podržati uvijek ovakve inicijative – rekao je gradonačelnik.

I županica je pozdravila osnivanje udruge koja će pridonijeti promoviranju Krapinsko-zagorske županije u kulturi.

- Imamo dosta udruga i htjela bih da stavimo glave skupa i da prepoznamo značaj kulturnih manifestacija i koje su to manifestacije koje zaista vrijede. Dajemo podršku udruzi i vjerujemo da ćemo imati originalni program – rekla je županica Sonja Borovčak.

Končić predsjednik

Verifikacijska komisija prebrojala je 53 člana na osnivačkoj skupštini, pa se prišlo donošenju akata. Prihvaćen je tako statut i poslovnik s nekoliko manjih izmjena, pa se krenulo i u izbor čelništva udruge.

Predsjednik kulturne udruge Glumački festival u Krapini postao je Adam Končić, naš poznati glumac, tajnica Ksenija Cerovečki, a blagajnica Radmila Švaljek. U Izvršni odbor izabrani su Adam Končić, Viktorija Krleža, Ladislav Prežigalo, Josip Horvat, Zdravko Hršak, Ivan Lamot i Tihomir Borovčak. Članovi Nadzornog odbora su Marijan Koši, Zlatko Benčić i Željko Vučković, a stegovne komisije Dunja Belošević, Jasna Buconjić, Marijan Sente i Maja Vukina.

Izabrani predsjednik zahvalio se na podršci, odazivu i brojnim pozivima koje je primio.

- Svojim prisustvom dajete potporu osnivanju udruge, njenom planu i programu. Naš cilj je pokretanje glumačkog festivala već ove godine i on bi se održao u dva produžena vikenda od 25. ožujka do 6. travnja, a suorganizator festivala bit će Pučko otvoreno učilište Krapina. Razmišljali smo o terminu i zaključili da je tjedan po Uskrsu najpogodniji i on bi trebao biti stalni termin festivala. Želja nam je da se možda festival proširi u budućnosti i na mjesec dana. Naš rad vezan je za Krapinu i ljepoticu, Festivalsku dvoranu. Želimo proširiti festival na opći kulturni moment u suradnji s turističkim zajednicama, gradovima i općinama – rekao je Končić.

Poziv na osnivačku skupštinu upućen je svim kazalištima u Hrvatskoj, a osnivanje je podržalo i Hrvatsko društvo dramskih umjetnika.

Zabavne forme

- Gledali smo termine ostalih festivala. Znate da su oni najveći preko ljeta. BOK festival u Bjelovaru, vjerujem naš pobratimski festival u budućnosti je krajem travnja, a Festival glumca u Županji u svibnju. Ovaj festival prvenstveno se pokreće radi mladih ljudi i nadamo se da će osnovne i srednje škole dolaziti organizirano na predstave – smatra Adam Končić.

Prvi festival neće imati posebnog izbornika, već će to biti sam Končić.

- Uz BOK i GUZ tako će se naći G-FUK, a okosnicu programa činit će komedija, satira i mjuzikli, zabavne forme koje će privući generacije koje će krenuti u kazalište. Prve godine očekujemo kazališta iz Zagreba, HNK iz Varaždina, Virovitičko kazalište, novopokrenutu scenu iz Velike Gorice. Doći će nam Komedija, Kerempuh, Gavella, Exit, Pešćenica i poznata glumačka imena poput Vukmirice, Königsknechta, Despota i Mlikote – zaključio je Končić.
.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook