Prethodni članak
Sljedeći članak

Krapina:Međunarodni dan konvencije o pravima djeteta

Uz Međunarodni dan konvencije o pravima djeteta, koji je kao međunarodni dokument usvojen na Glavnoj skupštini Ujedinjen


Uz Međunarodni dan konvencije o pravima djeteta, koji je kao međunarodni dokument usvojen na Glavnoj skupštini Ujedinjenih naroda 1989., županica Sonja Borovčak podsjetila je na univerzalne standarde koje države – stranke Konvencije (Hrvatska je to od 1992.) moraju jamčiti svakom djetetu.

- Svi smo obavezni osigurati, poštivati, zaštititi i promicati ljudska prava, posebno djece koja su rođena s temeljnim slobodama i pravima koja pripadaju svim ljudskim bićima. Djelujmo u najboljem interesu svakog djeteta, osigurajmo mu kvalitetan život i razvoj, poštujmo njihova mišljenja i dozvolimo im da se izražavaju, zaštitimo ih od svih oblika nasilja, osigurajmo im zdravlje, socijalnu sigurnost i obrazovanje. Sva načela i prava Konvencije su nešto što prelazi okvire političkih, nacionalnih, zemljopisnih, zakonskih, kulturoloških i svih drugih okvira. Drago mi je što i u našoj županiji lokalna zajednica potiče aktivnost u ostvarivanju prava i potreba djeteta. Nakon Zaboka, i Pregrada je proglašena Gradom prijateljem djece, što znači da odrasli u zajedništvu kreiraju programe za djecu, surađuju i aktivno uključuju djecu u svojoj zajednici – rekla je županica.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook