Prethodni članak
Sljedeći članak

Krapinčani žele gradsko središte bez automobila

Vodoopskrbna mreža u Krapini stara je i dotrajala. Većina cijevi postavljena je prije više od trideset godina. Komunalno


Vodoopskrbna mreža u Krapini stara je i dotrajala. Većina cijevi postavljena je prije više od trideset godina. Komunalno poduzeće Krakom planira kompletnu rekonstrukciju vodovodne mreže. Taj posao, vrijedan četiri milijuna kuna, trebao bi se obaviti do 2009. godine. Gradska vlast planira uređenje Trga Ljudevita Gaja, a prije bilo kakvih radova Krakom mora u samom središtu promijeniti stare vodovodne i plinske instalacije.

Uređenje središnjega gradskog trga planira se obaviti 2007. i 2008. godine, a ove se godine radi projektna dokumentacija s troškovima natječaja, što će Grad platiti 300 tisuća kuna. U sljedeće dvije godine za radove na Trgu Lj. Gaja Grad će osigurati 3,5 milijuna kuna. Projekt obuhvaća rješenje prometa, pješačke zone i horikulturno uređenje. Želja je Krapinčana da na tome trgu u budućnosti nema prometa.

Osim u središtu grada, Krakom mora voditi brigu o vodoopskrbi visinskih dijelova grada, u kojima građani već godinama nemaju kvalitetan dotok pitke vode. Zbog gradnje dionice autoceste mještani visinskog naselja Doliće ostali su bez lokalnog vodovoda. Vodu za kućanstva Krakom dovozi cisternama .

Za kvalitetno rješenje vodoopskrbe Dolića ondje će se sagraditi zaseban podsustav. Tijekom ove godine napravit će se glavni projekt i otkupiti zemljište za novu vodospremu. Troškove gradnje za podsustav Doliće Krakom procjenjuje na oko 830.000 kuna. Za naselje Tkalci planira se na 300 metra nadmorske visine sagraditi crpna stanica kako bi voda potekla do spremnika lokalnog vodovoda.

To je tek prijelazno rješenje sve dok se ne sagradi vodospremnik Sveta tri kralja na istoimenom brdu na 358 metra nadmorske visine. Gradnjom vodospreme riješit će se opskrba vodom visoke zone zapadnog dijela grada. Projekt je za to napravljen. Početak gradnje te vodospreme očekuje se 2007. godine, a investicija je vrijedna 1,1 milijun kuna, kaže o planovima direktor Krakoma Željko Vincelj.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook