Prethodni članak
Sljedeći članak

'Krapinski pračovjek' gostuje u Sloveniji: Zanimljiva izložba privukla mnoštvo posjetitelja


Proteklog je četvrtka u Tolminskom muzeju u Sloveniji otvorena gostujuća izložba Muzeja krapinskih neandertalaca „Krapinski pračovjek“, autora Jurice Sabola, višeg kustosa geologa i ravnatelja Muzeja Hrvatskog zagorja. 

Riječ je o putujućoj izložbi, koja na zanimljiv, interaktivan i stručan način govori o najvažnijem svjetskom nalazištu neandertalaca, važnosti krapinske zbirke i osteološkim ostacima velikih pleistocenskih sisavaca. Uz dioramu staništa krapinskih neandertalaca, publici je predstavljen jedan dio znanstvenog opusa Dragutina Gorjanović-Krambergera, kamene alatke (artefakti), brojne replike fosilnih kostiju neandertalaca te originalne fosilne kosti životinja pronađenih na Hušnjakovu. Posebnu pažnju posjetitelja privlače i hologrami pleistocenskih životinja i mlade neandertalke koji ovu izložbu čine još bogatijom i atraktivnijom.

Izložba „Krapinski pračovjek“  ovoga puta nije povezala samo dva muzeja koji čuvaju bogatu arheološku baštinu nego i dva lokaliteta koji slave i simboliziraju europske ideale, vrijednosti, povijest i integraciju. Podsjećamo, Muzej krapinskih neandertalaca je s Nalazištem Hušnjakovo od 2016. godine prvi nositelj Oznake europske baštine u Hrvatskoj, a ova prestižna Oznaka koju dodjeljuje Europska komisija, 2017. godine je dodijeljena i Spomen crkvi Svetog Duha na Javorci, o kojoj, osim Općine Tolmin i Zavoda za turizam Doline Soče, brine i Tolminski muzej.

Na svečanom otvorenju izložbe koja je pravi primjer suradnje nositelja Oznake europske baštine, publici se obratio Tadej Koren, direktor Tolminskog muzeja, Alen Červ, župan općine Tolmin i koordinatorica suradnje Damjana Fortunat Černilogar te autor Jurica Sabol koji je sve prisutne pobliže upoznao s temom i eksponatima izložbe. Posebnom ugođaju prilikom otvorenja osobito je pridonio poznati slovenski multiinstrumentalist i kompozitor Boštjan Gombač koji je svirao na kopiji neandertalske frulice s nalazišta Divje Babe.

Izložba koja će zasigurno privući brojnu publiku u dolinu Soče i Tolminski muzej ostaje otvorena do 29. studenog 2024. godine.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook