Prethodni članak
Sljedeći članak

Krapinski pračovjek na DVD-u

Piše: Darko Ciglenečki
Jutarnji list je kao drugi u seriji od 10 dokumentarnih DVD-ova, upravo objavio DVD "Neandertala


Jutarnji list je kao drugi u seriji od 10 dokumentarnih DVD-ova, upravo objavio DVD "Neandertalac". U dva filma od po 45 minuta prikazan je svakodnevni život malog klana neandertalaca naseljenog na jugu Francuske, pred propast njihove vrste, koja je uslijedila susretom sa kromanjoncem.

U specijalnim dodacima, u nekoliko tekstova, karti i raznih grafičkih prikaza, na jednom su navedeni i podaci o neandertalcima u Hrvatskoj - o krapinskom pračovjeku: "Krapinski pračovjek, znanstvenog naziva Homo sapiens neanderthalensis otkriven je davne 1899. godine na Hušnjakovom brdu u Krapini. Iskapanja jednog od najbogatijih svjetskih nalazišta je nadzirao profesor Dragutin Gorjanović Kramberger, poznati hrvatski geolog, paleontolog i paleoantropolog.

Starost lokaliteta odgovara vremenu od prije 130 000 godina, tj. razdoblju paleolitika ili starijeg kamenog doba. Krapinski je pračovjek, sudeći po anatomiji, vjerojatno bio robusnije građe, s prosječnom visinom od 160 cm. Živio je nomadskim načinom života, u neprestanoj potrazi za hranom i skloništem. Kao stanište je koristio špilju, služio se vatrom i poznavao je izradu primitivnog oruđa i oružja.

Kamena i koštana oruđa kojima se služio bila su uglavnom jednostavna strugala ili nožići oštrih bridova, a većinom su bila izrađena od kostiju ulovljenih životinja i potočnih valutica stijena pronađenih u okolici špilje.
"
Teško da će biti spomena Zagoraca u ostalim izdanjima ovih DVD-ova, pogotovo ne u sljedećem - o Nefertiti - kraljici Egipta. Produkciju iz 2000. potpisuje Discovery channel, a uz Jutarnji list na našim kioscima ovo izdanje možete do subote nabaviti za 29 kuna.

Izvor: Zagorski list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook