Prethodni članak
Sljedeći članak

Krave na leasing

Unija seljaka sjeverozapadne Hrvatske, sredinom listopada prošle godine poljoprivrednicima je obećavala davati na leasin


Unija seljaka sjeverozapadne Hrvatske, sredinom listopada prošle godine poljoprivrednicima je obećavala davati na leasing prvih sto krava crvenih i crnih holštajn frizijki, koje bi Unija nabavljala u najvećoj nizozemskoj mliječnoj farmi Van der Plug. Govorilo im se da će, nakon što prođu karantenu u OPG Mliječnom putu u Pribislavcu kod Čakovca, kooperantskoj farmi Unije, seljaci moći iznajmiti krave pod vrlo povoljnim uvjetima.


Javilo je na desetine zainteresiranih za ukupno 3500 holštajnki. Ovako primaljiva ponuda plijenila je pažnju seljaka koji su imali stanovitu mogućnost prilagođavanja uvjetima proizvodnje mlijeka po standardima Europske unije.

Projekt budućnosti

- Ovaj projekt je, kako je budućnost Hrvatske u poljoprivredi, a selo odumire, namijenjen uglavnom mlađoj i srednjoj generaciji poljoprivrednika. Od njih se očekuje da njeguju i paze krave, a sve ostalo će obavljati Unija. Obiteljska gospodarstva za ove svrhe moraju biti uvedena u upisnik poljoprivrednih proizvođača, posjedovati prozračne staje i prvoklasna izmuzišta. Krave se unajmljuju na pet godina, a Unija im od isporučene količine mlijeka, odbija mjesečno po 200 litara za svaku kravu- rekao je za ZL predsjednik Unije i član Odbora za ruralnu privredu Europske komisije Ivan Novak, od kojeg je i potekla ova ideja pa i akcija.

-Svaka krava košta oko 1770 eura, a daju od 8000 do 10.000 litara mlijeka na godinu. Premda je prošle godine proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj povećana za 15 posto ili na 800 milijuna litara, ukupne potrebe za mlijekom u Lijepoj našoj su čak 1,2 milijarde litara. Unija će mljekarima osigurati otkup mlijeka, veterinarski nadzor osjemenjivanja krava, a obiteljima koji uzmu maksimalno 25 krava nizozemski dobavljač darovat će i rabljenu opremu za mužnju - ističe naš sugovornik. Nakon 5 godina krave postaju vlasništvo seljaka, kojima Ivan Novak, s obzirom na pasminu, jamči još najmanje tri laktacije. Do jedne petine mlijeka seljacima se dopušta prerada u sir, vrhnje i plasiranje na tržište.

Poticaji

Iako bi krave za trajanja leasinga bile vlasništvo Unije, seljaci dobivaju sve poticaje od Ministarstva poljoprivrede: oko kunu za litru mlijeka, 400 kuna za osjemenjivanje, premije za proizvodnju smjese za hranjenje, 600 kuna za svako muško tele i 1500 kuna za svaku junicu. Osim toga Unija bi plaćala za osiguranje svake krave po 100 eura, 1200 kuna za preventivna cijepljenja te 2 kune po litri otkupljenog mlijeka. Ovim projektom povećala bi se proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj za četvrtinu.

Ova ideja doprla je i do nekolicine zagorskih seljaka, pa i do Ivice Brčića iz Vižanoveca,s područja Zlatara. - Istina je. Gospodin Ivan Novak mi je ponudio ovu mogućnost. Dogovrili smo se za unajmljivanje 35 krava. Međutim, od obećanog leasinga nije bilo ništa. Sam sam obijao vrata banaka i tražio kredit za ove svrhe, ali su me svugdje odbili, jer nisam mogao ispuniti njihove uvjete kreditiranja. Za kredit se traže ili sigurni jamci ili hipoteka čija vrijednost je nekoliko puzta veća od željenog kredita. Uspijo sam samo dobiti kredit od Krapinsko-zagorske županije od 340.000 kuna sa počekom otplate prve rate kroz tri godine. Štala je skoro gotova.Upravo dovršavam moderno izmuznište. Budući da imamo 13 muznjača i 17 junica, potreban nam je kredit za povećavanje krava na željeni fon od 50 do 70 grla. Spomenuli smo mu kako nam je g. Novak upravo kazao da je prvih 60 krava ovih dana konačno stiglo u Hrvatsku i da ih dobiva u najam Zdravko Lukačević iz Križevaca. Usput nam se požalio kako nekakav jaki lobi koči uvoz krava muznjača iz Nizozemske, da mu se podmeće stupica i osporava pravo na leasing, kao nezakonit, te da je sada u upravo pregovoru s nekim bankama o dodjeli kredita za nabavku ovih holštajnki koje će Unija seljaka sjeverozapadne Hrvatske potom davati svojim strankama u najam pod već spomenutim uvjetima.

Sumnjičavost

Napominjemo Ivici Brčiću, 35-godišnjem elektrotehničaru, koji se posvetio proizvodnji mlijeka za Luru , da ga Ivan Novak spominje kao sljedećeg koji će dobiti ugovarane krave u najam. -Može biti. Ako je to tako, raduje me. Međutim, još uvijek sam sumnjičav. To me je život naučio u ovom zaostalom i surovom dijelu Zagorja - iskren je Ivica Brčić. Oženjen je, ima tri kreći i sina, a obitelj dopunjava i njegova majka. U gruntu imaju 12 ha zemlje, 10 ha u zakupu, a na raspolaganju im je neobrađene i zapuštene zemlje koliko god mogu obrađivati, jer je selo Vižanovec, Bogu za leđima, većinom sa starim i nemoćnim stanovnicima, a zemlja stoji neobrađena. -Sumnjam da ćemo u ovakvim uvjetima nedovoljne brige države za agrar biti konkurentni za tržištu mlijeka i mliječnih proizvoda u Europskoj uniji: Ali živi bili pa vidjeli- dodao je.











Još članaka iz "Vijesti"

Facebook